Zöld javak, újrahasznosítva

A környezetvédelmi világnap alkalmából Nyíregyháza is részese volt az Országos Komposztálási Kampánynak, melynek a város főtere adott otthont kedden.

A szervezők ezzel szerették volna felhívni a figyelmet a szerves hulladék szelektív gyűjtésére, ugyanis a háztartási szemét jelentős részét zöld hulladék alkotja.

A kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok zöme hazánkban jelenleg még a kukákban végzi, pedig számos szempontból jobb lenne, ha a lenyírt fű, gyümölcshéj, növényszárak és társaik komposztálás révén visszajutnának az élő környezet körforgásába. Mindezek és még számos egyéb ok miatt is sok civil szervezet igen fontos feladatnak tekint a kiskerti komposztálás szemléletének és gyakorlatának terjesztését.

A közös munka célja rámutatni az országban jelenleg is működő, elindult programokra; fórumot biztosítani a kiskerti komposztálás elkötelezetteinek; információkat és segítséget nyújtani a téma iránt érdeklődőknek, illetve kapaszkodót adni azoknak, akik egyelőre csak morfondíroznak a gyakorlati komposztálás elindításának gondolatán.

– Sipos Marianna –
hirdetés