Zöld jövőkép: építsünk passzívházat!

Akt.:
Külső megjelenés alapján nem feltétlenül állapítható meg egy épületről, hogy passzívház vagy hagyományos lakóépület
Külső megjelenés alapján nem feltétlenül állapítható meg egy épületről, hogy passzívház vagy hagyományos lakóépület
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ahány ember, annyi vélemény: sorra vesszük a legfontosabbakat a passzívházakról.


A megnevezés sokaknak ismerősen csenghet, a mögöttes tartalom már kevésbé. A passzívházak a mai napig nem foglalták el méltó helyüket a magyar lakosság tudatában, pedig érdemes lenne rájuk odafigyelnünk. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a jelenlegi fogyasztási tendenciáink hosszú távon nem fenntarthatóak a bolygó véges erőforrásai miatt. Reméljük, hogy a passzívházak térnyerése nemcsak a nyugati társadalmak jellemzője marad, és hamarosan hazánkban is nagyobb támogatottságot élvezhet.

– A Passivhaus Institut Darmstadt egy olyan németországi kutatóintézet, ahol passzívházak folyamatos fejlesztésével foglalkoznak. Az intézet meghatározott bizonyos követelményeket a passzívházak minősítésével kapcsolatban. Például a fűtési és hűtési energiaigény egy évre lebontva nem lehet több négyzetméterenként 15 kilowattóránál, de sokatmondó az épület csúcshőigényére vonatkozó adat is: négyzetméterenként nem haladhatja meg a 10 wattot – tudatta lapunkkal Gáva Attila, a Gav-Art Stúdió Kft. vezető építészmérnöke.

– Hivatalos minősítő dokumentumot csak ez a szervezet adhat ki, a világon azonban rengeteg olyan ház található, ami minősítés nélkül is passzívházként működik. Az éves energiafelhasználás alapján kategorizálják ezeket az épületeket is csakúgy, mint a hűtőszekrényeket – mondta el Gáva Attila.

Törvényi feltételek

Manapság a világ a zöld ­szemlélet felé halad, jogi oldalról is egyre nagyobb támogatottságot kapnak ezek a kezdeményezések. Az Európai Unió után néhány évvel ezelőtt a magyar jogszabály is rögzítette: 2020. december 31-ét követően minden új épületnek közel nulla ener­giaigényűnek kell lennie, tehát a lehető legkisebb ráfordítással kell a lehető legnagyobb energiamegtakarítást elérni.

– Nyugat-Európa előrébb jár ebben a kérdésben, ugyanis Ausztriában már 5 évvel ezelőtt is csak passzív-középületekre adtak ki építési engedélyt – tette hozzá.

Nagyobb komfortérzet

– A passzívházak lényege, hogy az épületnek van egy speciális, termikus burka, ami megakadályozza a hőveszteséget. Egy hagyományos lakóépületben vannak hidegebb zónák, például a falak és nyílászárók közelében, de találkozunk melegebb helyekkel is, mondjuk egy fűtőtest mellett. Egy passzívházban a hőérzet kiegyenlített, köszönhetően a minimum 20-30 centiméter vastag szigetelésnek, a speciális nyílászáróknak, és a megfelelő épületgépészeti berendezéseknek. Egy passzívháznak nem az a lényege, hogy önfenn­tartó legyen, hanem a meglévő fűtési technológiával előállított minimális hőt a belső térben tartsa.

– Magyarország egy sajátos helyzetben van, mivel a kontinentális éghajlat miatt télen kemény mínuszok, míg nyáron tikkasztó forróság is előfordul, ezért minden esetben nagy üvegfelületekkel rendelkező házak árnyékolásáról is gondoskodni kell.

Sarkalatos pont: a költségek

– Egyre több cég foglalkozik a passzívházakhoz szükséges kellékek forgalmazásával, így már nincsenek akkora eltérések a kivitelezési költségekben sem. A különbség pedig hosszabb távon megtérül az energiára fordított költségekben – összegezte Gáva Attila. Sajnos, a hazánkban jellemző árérzékenység miatt még mindig kevesen teszik le voksukat a passzívházak mellett.

GE


Az úttörő passzívház

Az első passzívházat 1991-ben építették a németországi Darmstadt-Kranichsteinben. Az épület igazolta az elméleti számításokat: a „fűtés nélküli” lakás ötlete megvalósítható. Azóta villámgyorsan terjednek a passzívházak, csak Németországban 2002 szeptemberéig mintegy 3500 lakóház épült a passzívház szabványának megfelelően. A lakóházak mellett más ­középületek, iskolák, iroda- és gyárépületek is felépültek. A passzívházakkal „megspórolt” primer­energia-mennyiségek (nem megújuló energiaforrásból kinyert energia) még költséghatékonyabbá teszik ezeket az építményeket.
hirdetés