Zöldségekkel a látásunkért

Fontos a rendszeres szakorvosi vizsgálat
Fontos a rendszeres szakorvosi vizsgálat - © Illusztráció: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A luteinben gazdag zöldségek segíthetnek megelőzni az időskori vakságért is felelős makuladegenerációt.


Míg korábban kimondottan időskori, 60 év felettieknél jelentkező betegség volt, mára már az 50 éves korosztályból is egyre többen szenvednek valamilyen látásromlástól, s köztük is nő a makuladegenerációban érintettek aránya.

– Sajnos, azt kell mondanunk, hogy napjainkra ez a betegség népbetegség lett. Nem gyógyítható, de kezelni lehet, illetve a megelőzéssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a visszafordíthatatlan látásromlást késleltessük – fogalmazott lapunknak dr. Szabó Irén. A szemész-kontaktológus szakorvos elmondta: a kialakulásának pontos oka ma sem ismert, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy az öregedési folyamaton túl szerepe van ebben az örökletes hajlamnak és az egészségtelen életmód (elhízás, dohányzás és magas vérnyomás) is jelentősen befolyásolja a szemünk állapotát.

Száraz és nedves

– Az időskori vakságért leginkább felelős betegség lényege a retina központi részének, a sárgafoltnak, makulának az elfajulása, melynek során egyre romlik, majd egy idő után meg is szűnik a központi látás – magyarázta a szakorvos. Az úgynevezett száraz formájánál az éleslátás helyének „elvékonyodása” látható, ennek a folyamatnak a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll. A beteg lassú, folyamatos látásromlást észlel, melynek fő jellemzője, hogy a központi látás és az olvasóképesség romlik. Jellegzetes panasz: „az egyenes vonal görbe”. Ennek tesztelésére kiválóan alkalmas az Amsler-rács. Ha egészséges a szem, akkor a négyzetrácsnak mind a négy sarkát látjuk, probléma akkor van, ha a rácsszerkezet nem egységes, a vonalak görbék, vagy hiányoznak egyes részek.

– Amikor a betegség előrehaladottabb és károsabb formába megy át, azt nedves makuladegenerációnak nevezzük. Ebben az esetben új erek nőnek az ideghártya alá, melyekből vér és folyadék szivárog ki. Ez a szivárgás végleges károsodást hoz létre a fényérzékeny retinasejteken, melyek elhalnak – ismertette dr. Szabó Irén. – A betegség kezdetén a panaszok hasonlóak, mint a száraz formánál, de a bevérzés megindulását hirtelen bekövetkező és nagyfokú látásromlásként éli meg a beteg.

Együnk sok zöldet!

– Bár a már bekövetkezett látásromlást helyreállítani nem lehet, de a betegség megelőzésében segíthet néhány életmódi változtatás: a dohányzás elhagyása, A-, C-, és E-vitaminban, flavonoidokban dús étrend, valamint a rendszeres testmozgás – említette a kezelés és megelőzés lehetőségeivel kapcsolatban a szakorvos, s a tapasztalatokon túl utalt egyes kutatási eredményekre is melyek a lutein fogyasztás jótékony hatását támasztották alá. A lutein és a zeaxantin nagy mennyiségben van jelen a sárgafoltban. A kutatók szerint, ha a sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen a lutein, akkor kisebb az időskori látásromlás veszélye, sőt a betegség előrehaladása is mérséklődhet. Ezért javasolt sok luteinben gazdag zöldség – spenót, káposzta, kelkáposzta, fehérrépa, brokkoli, cukkini, kelbimbó, kukorica és zöldborsó – fogyasztása.

– A vitaminkészítmények is lassítják a folyamatot, fontos azonban, hogy a kapszula tartalmazzon antioxidánst, luteint, A- és E-vitamint, valamint cinket. Sajnos, szemüveggel nem segíthetünk a makuladegeneráción – jegyezte meg dr. Szabó Irén szemész-kontaktológus szakorvos.

BM

Címkék: , ,hirdetés