Zsebre is megy a vad ékessége

A máriapócsi vadász zarándoklaton sok szép trófeát láthattak az érdeklődők
A máriapócsi vadász zarándoklaton sok szép trófeát láthattak az érdeklődők
Nyíregyháza, Máriapócs – Az elejtett vad értékét nagymértékben meghatározza a trófeája.

Gyönyörű, szép nagy trófeákat láthattak mindazok, akik ellátogattak a közelmúltban a Máriapócson megrendezett vadász zarándoklatra. A vadászathoz nem értők csak az agancsok nagyságában és ágaiban gyönyörködnek, míg a szakértők számos apróságra is ügyelnek.

A legjobbak között

A trófeák értékének megértéséhez Plavecz János megyei fővadász segítségét kértük.

– A legnagyobb élményt a vad elejtése jelenti, de azért sokat számít az is, hogy milyen az elejtett állat agancsa, milyen súlyú és mennyire szép, mennyire szabályos –kezdte a szakember. – Nem titok, hogy meglehetősen drága egy-egy rekorder trófea, legyen az bár dámszarvasé, vaddisznóé vagy mufloné. Megyénk igen előkelő helyen áll a rekorder trófeákat tekintve, éppen ezért szívesen jönnek megyénkbe a külföldi vadászok. Rendszeresen visszatérnek hozzánk többek között a németek, az osztrákok, a franciák, a dánok, az olaszok, roppant kedvelt körükben az őzbak. Az ország tíz legjobb őzbaktrófeája között ott van több megyénkbeli trófea is. A dámvad egyedülállóan kimagasló a megyében, de a keleti-kárpáti gímszarvas sem szégyenkezhet.

– Az agancsokról a megyei trófeabíráló bizottság mond véleményt. Az őzbaknál figyelni kell például az agancs köbtartalmát, súlyát, az ágak hosszúságát és számát. Az értékeléskor vannak objektív és szubjektív tényezők is. Az előbb elmondottak az objektív tényezőkhöz tartoznak, szubjektív megítélés a gyöngyözöttség mértéke, a színe és a koszorú (rózsa) elbírálása – folytatta Plavecz János. – A vaddisznó nagy agyarának szélességét milliméter pontossággal állapítják meg, a hosszát pedig centiméterben adják meg. Mindent figyelembe véve kialakul végül a egy pontszám, amit a nemzetközi rekorder trófeához viszonyítanak. Ennek alapján meghatározzák, hogy a kérdéses trófea közel áll-e a világelsőhöz, vagy pedig attól elmaradva közepes, illetve gyenge. Mindezek alapján fizet majd a vadász, hiszen ezek a tényezők meghatározzák az elejtett vad értékét. A vadásztársaságok örömmel fogadják a külföldi vadászokat, hiszen az általuk kifizetett tetemes összeget a vadgazdálkodásra tudják fordítani.

A gím agancsa

Rekordméretű a gím agancsa, ha a súlya 12 kg fölötti, a bírálaton kapott pontszáma legalább 240 pont. A világranglista első 50 helyezettjéből 17 magyar. A hazai mezőnyt a „Karapancsai” bika (Tolna) vezeti (15,65 kg, 271 pont), a megyei legjobb a „Vámosatyai” bika (12,33 kg, 230,28 pont).

Világkiállítás hazánkban

Az első hazai trófeakiállítást 1871-ben rendezték a budapesti Lovardában, majd ezt követően évente rendeztek őszi trófeabemutatót. Kiemelkedő volt az 1891. évi kiállítás, amelyen az előző tíz év díjazott trófeáit mutatták be, és ugyancsak jelentős a Millenniumi kiállítás is (1896). A trófeabemutatók sorát az első világháború megszakította, majd 1925 és 1944 között újraéledtek a kiállítások. A II. világháború után hazánkban csupán egy igazán nagy kiállítást rendeztek, ez az 1971-es vadászati világkiállítás volt.

KM-MML
hirdetés