Zsinórban harmadik Eb-re pályáztunk

Michel Platini
Michel Platini
Cardiff – Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, április 18-án Cardiffban jelenti be, hogy melyik pályázat nyerte a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát.

Magyarország egymás után a harmadik Eb-rendezést pályázta meg, ezúttal Horvátországgal közösen. A 2004-es Eb-re Ausztriával közösen, a 2008-as kontinensbajnokságra pedig egyedül pályáztunk, de a mostani kandidálás a legígéretesebb.

A magyar-osztrák közös pályázat alapötletét 1994-ben fogalmazta meg BeppoMauhart, az osztrák futballszövetség akkori elnöke. A 2000-es Európa-bajnokság pályázati határideje már annyira közel volt, hogy egy sikeres kandidálás beadására már nem volt idő (1994 szeptembere volt a határidő, az ötlete pedig augusztusban pattant ki Mauhart fejéből), de a 2004-es tornára sikerrel pályázhat a “Dunamonarchia“.

1998. szeptember 30-án a két ország benyújtotta 288 oldalas pályázatát Genfben az UEFA-nak. A magyar-osztrák pályázatot 1999-ben több európai helyszínen is bemutatták. 1999 októberében azonban az európai szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött Portugália rendezheti meg az Eb-t, a tartalék pedig Spanyolország lett (amennyiben a portugálok valamilyen okból nem tudták volna megrendezni a tornát úgy a spanyolok kapták volna a jogot). A titkos szavazásról, és az arányokról nem közöltek semmilyen információt sem. Viszont az UEFA akkori alelnöke, Egidius Braun az eredmény! hirdetés után úgy fogalmazott, hogy három kitűnő pályázat érkezett.

Magyarország ezután megpályázta a 2008-as Eb-rendezést is, igaz másodízben egyedül. Arra a pályázatra rekordot jelentő hét kandidálás érkezett: Magyarország mellett Oroszország, Ausztria ezúttal Svájccal közösen, SkóciaÍrországgal, Görögország Törökországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával, valamint az észak-európai négyes (finn, dán, norvég, svéd) jelentkezett. A magyar pályázat akkor épphogy csak lemaradt: a 2002. decemberi 12-i szavazáson a győztes svájci-osztrák pályázat a magyarral szemben kapott több szavazatot.

A 2012-es Eb-rendezési jogáról döntő jövő heti cardiffi kongresszust a második helyről várja a magyar-horvát pályázat, hiszen a 2005. november 8-i ülésen mindössze két szavazattal maradt el az olasz kandidálástól. Az olaszok 11 szavazatot kaptak, a magyar-horvát pályázat pedig kilencet. A lengyel-ukrán közös pályázat hét vokssal szintén továbbjutott, a törökök (6), és a görögök (2) anyaga viszont kiesett. (Korábban Románia, Oroszország és Azerbajdzsán is jelezte szándékát, de komoly pályázattal egyik ország sem állt elő.)

A végleges pályázati anyagot február 15-én Nyonban, az UEFA svájci székhelyén nyújtotta be a szövetség szakembereinek Kisteleki István, az MLSZ elnöke, és Vlatko Markovics a horvát szövetség első embere. Az ekkor beadott anyagokat az UEFA technikai bizottságának tagjai két teljes hétig tanulmányozták, majd elemzést készítettek, amelyet továbbküldtek a végső döntést meghozó végrehajtó bizottsági tagoknak. Ezt a döntést pedig egy utolsó, április 17-i prezentáció után egy nappal jelenti be a szövetség elnöke, Michel Platini.
hirdetés