Zukor Adolf élete: ez egy igazi hollywoodi történet

Akt.:
Zukor Adolf
Zukor Adolf - © Fotó: AFP
Budaoest – Zukor Adolfra emlékezik a Magyar Hollywood Tanács.

Zukor Adolf-emléknappá nyilvánította január 7-ét, a magyar származású egykori hollywoodi producer születésnapját a Magyar Hollywood Tanács – közölte az MTI-vel Bokor Balázs, a szervezet elnöke.

Hárompercesekkel kezdte

Zukor Adolf (Adolph Zukor), a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója 1873. január 7-én született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ricsén. Mátészalkán elvégzett négy polgári iskolát, majd Abaújszántóra került inasnak Blau Herman vegyeskereskedésébe.

Szüleit korán elveszítette, így 1888-ban kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol New Yorkban és Chicagóban prémkereskedők boltjában dolgozott, majd saját szűcsműhelyt nyitott. 1904-ben betársult egy filléres bódéba, ahol háromperces mozidarabokat lehetett megtekinteni egy pennyért. Marcus Loewvel, a későbbi mozimogullal szövetkezve hálózatot épített ki. Megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült Erzsébet királynő című francia film forgalmazási jogát és ezzel 1912-ben óriási nyereségre tett szert – olvasható a szervezet közleményében.

Ugyanabban az évben megalapította a Famous Players in Famous Plays Company-t és kiváló alkotókat szerződtetett igényes regények és színdarabok vászonra viteléhez. Többek között Edwin S. Porter rendezett számára, de vele dolgozott Mary Pickford Oscar-díjas amerikai színésznő is.

1914-ben már évi 30 film készítésére képes csapatot hozott össze, valamint megnyílt a Broadway-n 3500 személyes mozipalotája, a Standard is. Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót.

Később az ő „istállójából” került ki Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow, Adolphe Menjou, Rudolph Valentino és Gary Cooper is. Bevezette a kizárólagosságot is: színészei más cégek számára nem dolgozhattak.

Cége 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky Feature Film Company nevű gyárával, amelynek Zukor lett az elnöke. Felajánlotta a fúziót az akkor a legtöbb mozidarab vetítési jogával rendelkező William Hodkinsonnak, de miután elutasította az ajánlatot, Zukor megbuktatta vetélytársát. Így kezdődött 1916-ban a Paramount Pictures krónikája.

Oscar az életműért

Adolph Zukor 1949-ben életművéért Oscar-díjat kapott, századik születésnapját óriási külsőségek között ünnepelték meg. Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán – emlékeztet a közlemény.

A hollywoodi filmgyártás egyik alapítója 103 éves korában halt meg Los Angelesben. Emlékét őrzi szülőfalujában a Zukor Adolf Művelődési Ház és a Zukor Csárda. A Magyar Hollywood Tanács közreműködésével 2016-ban avatták fel emléktábláját Ricsén, 2017-ben pedig Mátészalkán.

ÉM


Ez is a filmes múlt: a legutóbbi CineFest idején kinyitott Miskolc egyik legelső mozija
Miskolc - A CineFesten a Zukor teremmel emlékezünk a hollywoodi filmgyártás megalkotójára. Programjaival is emléket állít a régióhoz kötődő híres filmeseknek, a borsodi megyeszékhelyen hagyományosan, már tizenöt alkalommal megrendezett Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Köztük Zu...

Ricsén megkoszorúazták az emléktáblát
Ricse - A bodrogközi településen ápolják Zukor Adolf emlékét. Isaac Asimov, a sci-fi irodalom egyik legnagyobb alakja jelentette ki egyszer: „Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok.” Egy ilyen híres emberrel ne vitatkozzunk, fogadjuk el, ig...

A Zukor család ajándéka
Ricse - A Zukor család nem feledkezett meg ricsei gyökereiről, ennek egyik jele a ricsei Juhász-kút fölött lévő szobor, amelyet a család 1928-ban adományozott a bodrogközi településnek. Az önkormányzattól megtudtuk, a szobrot tavaly saját költséggel egy restaurátorral újíttatták fel. ÉM [re...

Ricse - Hozzátett a ricsei gasztronómiához is a neves filmes. Néhány évvel ezelőtt nyitotta meg Ricsén a kapuit a település központjában lévő Zukor Csárda, amelynek érdekessége, hogy a közfoglalkoztatási program keretében indították el és üzemeltetik. Egyáltalán nem véletlen, hogy Zukor Adolfr...
hirdetés