Foci-Eb 2021

2021.07.02. 21:36

Belgium idén sem nyer Eb-t, Olaszország a négy között

Az olasz válogatott 2–1-re legyőzte Belgiumot a labdarúgó Európa-bajnokság müncheni negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe, amelyben jövő kedden Spanyolországgal mérkőzik meg. Roberto Mancini együttesének góljait Nicolo Barella és Lorenzo Insigne szerezte, a belgák Romelu Lukaku tizenegyesével szépítettek az első félidő hosszabbításában.

M. D.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH46-BEL-ITA

Fotó: CHRISTOF STACHE

Olaszország tulajdonképpen az első valamirevaló lehetőségéből bevette a belga kaput, mégpedig egy rögzített játékhelyzet után Leonardo Bonucci révén, de a videóbírós rendszer érvénytelenítette a találatot. Nemcsak Bonucci volt lesen Giovanni Di Lorenzo érintése után, hanem már Chiellini is Insigne beadásánál.

Ezek után Gianluigi Donnarumma percei következtek: a Paris Saint-Germainbe tartó korábbi Milan-kapus De Bruyne és Romelu Lukaku lövésénél is látványosan védett, mindkét alkalommal góltól mentve meg csapatát. Majd az első félidő utolsó negyedórájához érve az olasz válogatott megszerezte a vezetést! Jan Vertonghen eladta a labdát a saját tizenhatosa előterében, Nicolo Barella két védőt lezárva betört vele a tizenhatoson belülre, majd jobbról, kissé éles szögből kilőtte a jobb alsó sarkot (0–1).

A játékrész végén az olasz válogatott megduplázta előnyét: Insigne hozta fel a labdát, az ellenfél térfelén ügyesen átverte Youri Tielemanst, majd miután nem léptek ki rá a védők, körülbelül 20 méterről gyönyörűen eltekerte a labdát a kapu bal oldalába – Thibaut Courtois hiába repült, tehetetlen volt (0–2).

Ez volt az olaszok 90. találata Roberto Mancini irányítása alatt.

Az olaszok még ki sem élvezhették a kétgólos előny édes ízét, amikor Belgium tizenegyest kapott az Hazard-t helyettesítő Jérémy Dokuval szemben elkövetett szabálytalanságért. A büntetőt Lukaku magabiztosan értékesítette, így az ötödik egymás elleni meccsük alkalmával is bevette Donnarumma kapuját (1–2).

NEGYEDDÖNTŐ

München, Allianz Aréna, 12 984 néző. Vezette: Vincic (szlovén)

BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Meunier (Chadli, 69.; Praet, 73.), Witsel, Tielemans (Mertens, 69.), T. Hazard – De Bruyne, R. Lukaku, Doku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (Emerson, 79.) – Barella, Jorginho, Verratti (Cristante, 74.) – Chiesa (Rafael Tolói, 90+1.), Immobile (Belotti, 74.), L. Insigne (Berardi, 79.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Gólszerző: R. Lukaku (45+2. – 11-esből), ill. Barella (31.), L. Insigne (44.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!