gyaloglás

2021.07.27. 07:37

Helebrandt Máté izgatott, mint az elsőn

Helebrandt Máté sorozatban harmadszor képviseli olimpián Nyíregyházát és a magyarokat.

MK

Helebrandt Máté harmadszor szerepel olimpián

Fotó: Pusztai Sándor

A világ sportkedvelő közönsége Tokióra figyel ezekben a napokban. Természetesen mi sem teszünk másként, de Szapporóra is vigyázó tekintetünket vetjük, ugyanis Helebrandt Máté ott vesz részt élete harmadik olimpiáján. A 32 éves atléta Londonban és Rióban 20 km-en versenyzett, most az 50 km-es távon méreti meg magát.

Csak a versenyre koncentrál

Pokrovenszki József tanítványa az idei ötkarikás játékokra egyedüli nyíregyházi és itt is készülő sportolóként jutott ki. A Nyíregyházi Sportcentrum kiválóságának zaklatott időszakai voltak a 2016-os olimpia óta, hiszen a 2017-es világbajnoki hatodik helyezés után a 2018-as Európa-bajnokságon egy eldobott vizespalack okozta a vesztét, arra rálépve ugyanis megsérült, így az élmezőnyből kellett kiállnia. Az olimpiai indulási jog kiharcolása sem ment simán, az átalakuló kvalifikációs rendszer és a pandémia (elmaradtak versenyek) megnehezítette a folyamatot, de a világranglistáról csak meglett a kvóta. Ez így van rendjén, Máténak igenis helye van a legjobbak között Japánban is!

A Nyíregyházi Sportcentrum hétfői, „búcsúztató” sajtótájékoztatóján dr. Mohácsi Máté sportigazgató és Kőhalmi Richárd ügyvezető is biztató szavakkal köszönt el a szerdán útnak induló sportolótól, majd Helebrandt Máté vette át a szót.

Ez már a harmadik olimpiám, de még úgy is nagyon izgatottan utazom, hogy már tapasztaltabb vagyok

– mondta az olimpikon gyalogló, aki közel egy hónapon át Szlovákiában készült a nagy megméretésre.

– Másabb lesz, mint az eddigiek, de próbálok csak magamra, a versenyre és arra a feladatra koncentrálni, amit meg kell oldanom. A felkészülés alatt minden rendben ment, Józsi bával mindent megtettünk, hogy szép eredményt érjünk el Szapporóban. Majdnem tíz éve szereztem meg a kvalifikációt az első olimpiámra, akkor nem is gondoltam bele, hogy tíz év múlva is lesz esélyem olimpián indulni. Köszönöm a városnak és a Sportcentrumnak, hogy mindenben támogatott, és minden évben bízott bennem. Ez egyéni sport, de csapat kell az eredményekhez. Remélem, szép eredménnyel tudom itthon megköszönni a támogatást.

Tapasztaltan utazik

Máté lapunk kérdésére a Japánban várható körülményekről is beszélt.

– Tudjuk, hogy Tokióban nagyon meleg lesz, és nagy páratartalom várható, viszont mi onnan nyolcszáz kilométerre északra, Szapporóban versenyzünk, ahol hűvösebb van. A verseny előtt minden nap lesz edzés és erősítés, de már nem olyan hosszú és intenzív tréningek, mint itthon.

– Ezenkívül a napi programot még egyáltalán nem tudjuk, mert a koronavírus miatt szigorú szabályozás van érvényben, az olimpiai faluból és a szállodából is csak akkor szabad kimenni, amikor edzésre vagy versenyre megyünk. Az elmúlt másfél évben nagyjából hozzászokott az ember a bezártsághoz, és edzőtáborban is hasonlóan készültünk. Majd ott kell a szabályokhoz alkalmazkodni, de próbálok minden nehezítő körülménnyel megbirkózni és csak a versenyre koncentrálni – fejtette ki Máté.

– Próbálom nem túlizgulni, mint az első olimpiámat – tette hozzá.

Bár így, hogy elindultak a versenyek, ilyen szép magyar sikerek születnek, és a csapból is az olimpia folyik, már nekem is minden gondolatom e körül forog.

– Próbálom az eddig megszerzett tapasztalatokat hasznosítani, akár az utazás vagy az akklimatizáció szempontjából. Hét óra az időeltolódás, fontos, hogy időben átálljon a szervezetem az ottani időzónára.

Helebrandt Máté versenye magyar idő szerint augusztus 5-én 22.30-kor rajtol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!