Olimpia 2020

2021.07.29. 09:45

Mohamed Aida rekorder lett, női tőrcsapatunk 7. helyen végzett

Első magyarként szerepelt hét olimpián is Mohamed Aida.

Nedelykov Tamás

Az UTE 45 éves vb-ezüstérmese hetedik olimpiáján is pástra lépett, ezzel egyedül vezeti a magyar örökrangsort.

Egyiptom ellen volt az utolsó lehetőség, hogy pozitív élménnyel zárja női tőrcsapatunk az olimpiát. A kezdésnél nem történt csere a felállásban, az alap hármassal indítottuk a meccset. Az első szorosabb asszók után Kreiss Fanni csinált egy 6:1-t, ezzel tudtunk fordítani 15:11-re az első kör végén. Az afrikaiak különböző indokokkal többször is megállították az asszókat, talán így próbálva megzavarni a mieinket.

Koncentrálj, megcsinálod!” – kapta a többiektől a biztatást Kondricz Kata, aki meg is fogadta a tanácsot, és miután csak az első asszót buktuk el, folyamatosan nőtt az előnyünk. Közben már készülődött a pást mellett Mohamed Aida is, akit Kreiss helyére cseréltünk be az utolsó körre.

Mohamed ezzel rekorder lett, ugyanis Gerevich Aladárt és Gádorfalvi Áront megelőzve egyedüli magyarként mondhatja el magáról, hogy hét olimpián is szerepelt.

Az UTE 45 éves, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok vívója Atlanta óta tagja a magyar olimpiai csapatnak – a tőrcsapat tagjaként egy negyedik helyezéssel nyitotta ötkarikás szerepléseit 1996-ban Solti Antal tanítványa (egyéniben nyolcadik lett). Sydney-ben egyéniben a hetedik, a csapattal a hatodik helyen végzett. A 2004-es athéni olimpián újra negyedik lett, ezúttal egyéniben, majd négy évvel később Pekingben megint kevéssel maradt le a dobogóról – akkor a tőrcsapat tagjaként végzett a negyedik helyen. Londonban és Rióban egyaránt az egyéni verseny második fordulója jelentette számára a végállomást.

Mohamed több szép tust is adott, végül 5:5-tel adta át a stafétát a két utolsó emberünknek. Pásztor végül egy nagy kiáltás kíséretében vitte be az utolsó tust, amivel 45:28-ra nyertünk, megszerezve a 7. helyet.

TOKIÓ 2020

VÍVÁS, NŐI TŐRCSAPAT

A 7–8. HELYÉRT:

Magyarország–Egyiptom 45:28 (Kondricz +4; Kreiss +8; Mohamed 0; Pásztor +5)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!