Magyarország

2013.04.30. 08:50

A budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta az "anticionista népgyűlést"

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A budapesti rendőrfőkapitány hétfőn megtiltotta a május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett "antibolsevista és anticionista népgyűlést". Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő bíróságon támadja meg a határozatot.

Budapest, 2013. április 29., hétfő (MTI) - A budapesti rendőrfőkapitány hétfőn megtiltotta a május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére szervezett "antibolsevista és anticionista népgyűlést". Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő bíróságon támadja meg a határozatot.

A rendőrség honlapján hétfő délután tették közzé, hogy Budapest rendőrfőkapitánya jogerős határozatával megtiltotta az V. kerületi Vértanúk terére május 4-ére "egy magánszemély részéről bejelentett rendezvény megtartását". A határozatot a rendezvény szervezőjének kézbesítették - írta közleményében a rendőrség.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Hegedűs Lorántné a bíróságon támadja meg a tiltó határozatot. Mint írta: "a mai napon a délutáni órákban vettem kézhez a BRFK (Budapesti Rendőr-főkapitányság) határozatát, amellyel betiltja a május 4-re tervezett, a bolsevizmus és a cionizmus áldozataira történő kegyeleti megemlékezést".

A rendőrség határozatának indoklásában többi között Magyarországnak az 1947-es párizsi békeszerződésben foglalt kötelezettségeire hivatkozik, és provokatívnak nyilvánítja a rendezvény időpontját és célját. Kimondja továbbá, hogy "a szervezők részéről a zsidó közösséggel kapcsolatos gyűlöletkeltésre alkalmas megnyilatkozások jelentek meg az írott és elektronikus sajtóban". Ez az állítás - Hegedűs Lorántné szerint - "minden tényszerű alapot nélkülöz, ugyanakkor súlyosan provokatív", amely a "magyar nemzet minden jóérzésű tagjának érzékenységét bántja".

A jobbikos képviselő azt közölte, hogy a határozat ellen azonnali hatállyal felülvizsgálati kérelemmel fordul az illetékes bírósághoz. Meggyőződése - írta -, hogy az érveit "a független magyar bíróság" figyelembe veszi, és így megtarthatják a rendezvényt. Hozzátette, úgy készül hogy szombaton részt vesz a rendezvényen.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress - WJC) háromnapos ülést tart Budapesten. A vasárnapi megnyitón részt vesz Orbán Viktor is. A rendezvényen - amelyen a világ zsidó közösségeinek ötszáz képviselője vesz részt - megvitatják a zsidóságot globálisan érintő témákat, "a neonáci pártok előretörésének egyre aggasztóbb ügyét és a közel-keleti helyzetet".

A Népszabadság online április 9-én írt arról, hogy ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-ére a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére "antibolsevista és anticionista népgyűlést" szervez. Giró-Szász András kormányszóvivő két nappal egy sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány élesen elhatárolódik minden antiszemita, illetve kisebbségeket vallásában vagy származása miatt sértő szervezkedéstől, és fellép velük szemben.

A Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese április 12-én azt közölte az MTI-vel: az egyházmegyei bíróság elnöksége mérlegeli az egyházi jogi eljárás megindítását ifj. Hegedűs Loránttal szemben.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozzon meg minden olyan tüntetést, szervezkedést, amely sérthetné a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozására látogató vendégek és a magyarországi zsidó közösség emberi méltóságát.

Lázár János elmondta, a miniszterelnök beszédet is mond a kongresszuson, ahol határozottan válaszolni kíván azokra a Magyarországot, a magyarságot és a kormányt ért vádakra, amelyekben "mindannyiunkat antiszemitának bélyegez a világ egy része".

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!