Nagyvilág

2011.09.09. 07:43

Obama 447 milliárd dolláros munkaerőpiaci élénkítő csomagot terjesztett elő

Washington (MTI) - Az amerikai gazdaság élénkítését, elsősorban a munkahelyteremtést célozza az a 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomag, amelyet Barack Obama elnök terjesztett elő csütörtök este a kongresszus két házának együttes ülésén.

Washington (MTI) - Az amerikai gazdaság élénkítését, elsősorban a munkahelyteremtést célozza az a 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomag, amelyet Barack Obama elnök terjesztett elő csütörtök este a kongresszus két házának együttes ülésén.

Az adócsökkentésből és a kormány által finanszírozott programokból álló csomag elfogadtatása kulcsfontosságú Obama jövő évi újraválasztásának szempontjából egy olyan szövetségi törvényhozásban, amelyben a szenátusi többség demokratáké, a képviselőházat viszont a republikánusok ellenőrzik. A munkanélküliségi ráta 9,1 százalékos, ami miatt elemzők szerint kudarcot vallhat az elnök duplázási kísérlete.

Az elnök úgy fogalmazott: az Egyesült Államok válságban van, ezért a honatyáknak véget kell vetniük a "cirkusznak" és tenniük kell valamit a gazdaság megsegítése érdekében. A munkahelyteremtő csomag egyaránt csökkenti a munkavállalók és a vállalkozások adóit, és infrastruktúra-fejlesztési programok révén építőmunkásoknak és tanároknak kíván munkahelyeket teremteni. Az előterjesztések között szerepel az amerikai munkavállalók és kisvállalkozók bért terhelő járulékának felére csökkentése, valamint az új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak nyújtandó adókedvezmény. "Azonnal el kell fogadniuk ezt a munkahelyteremtő programot" - mondta a szövetségi képviselőknek Obama.

Az elnök által előterjesztett intézkedések között a legjelentősebb, 240 milliárd dolláros tétel a bért terhelő járulék csökkentése. A csomagban szerepel továbbá a munkanélküliségi biztosítás 49 milliárd dollár költségkihatású meghosszabbítása, az iskolák 30 milliárdért való korszerűsítése és 50 milliárdnyi befektetés infrastrukturális projektekbe. Az elnök a piac élénkítése érdekében szeretné továbbá megkönnyíteni az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozását.

A csomag életképessége az első reakciók szerint kétséges

Elfogadtatása esetén a gazdaság élénkülése Obama kezére játszhat a választási küzdelemben, de az elnök - elvben legalábbis - abból is profitálhat, ha a csomag elakad a kongresszusban, mert akkor a törvényhozást okolhatja a nehézségek miatt.

Az NBC és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint Obama, aki a lakosság körében már csak 40 százalék körüli támogatottságoz élvez, már nem favoritja a 2012-es politikai erőpróbának, ezért magához kell ragadnia a kezdeményezést a republikánusokkal folytatott ádáz ideológiai küzdelemben.

Obama 2009-ben - amikor a kongresszus mindkét háza még a demokraták kezén volt - 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot fogadtatott el.

Pogár Demeter, az MTI tudóstója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!