Autó - Motor

2012.10.25. 08:54

Ez csak az autósok pénztárcáját terhelné

A Magyar Autóklub nem tudja értelmezni a területi rendszám bevezetése mellett szóló érveket.

A Magyar Autóklub nem tudja értelmezni a területi rendszám bevezetése mellett szóló érveket.A Magyar Autóklub Országos Elnöksége áttekintette a területi rendszám bevezetésével kapcsolatban nyilvánosságra került elképzeléseket, és a legutóbbi ülésén hozott állásfoglalását eljuttatta a Kelet-Magyarország szerkesztőségéhez is.

Eszerint a közigazgatás korszerűsítésének alappillére az elektronikus adatfeldolgozás, az adatok elektronikus tárolása és továbbítása, valamint az egyes adatbázisok összekötése, így a valós idejű adatszolgáltatás a jelenlegi rendszer keretében is megoldott. Éppen ezért nincs információjuk vagy adatuk olyan többlet értékről, amely indokolttá tehetné a tervezett változást, és ami arányban állna a mintegy 40-50 Milliárd Ft-os, az autósok pénztárcáját terhelő ráfordítással.

Indokolatlan

A Magyar Autóklub leszögezi, hogy a lakosság és ezen belül különösen a túladóztatott autósok terheinek további növelése nem támogatható. A rendszámcsere és az ehhez kapcsolódó forgalmi engedély cseréje önmagában – jelenlegi árszinten is – meghaladja a 15.000.- Ft-ot és ehhez kapcsolódik értelemszerűen többek között az autópálya matrica, a behajtási és parkolási engedélyek cseréje, a kötelező és CASCO biztosítások módosítása. Mindez rendkívül jelentős, indokolatlan anyagi és időbeli ráfordítást kíván meg az autósoktól.

A Magyar Autóklub Országos Elnökségének álláspontja szerint a központi gépjármű nyilvántartás a jelenlegi rendszám alapján is kellő információval szolgál az intézkedő hatóság részére, így a közbiztonság növelésére alapozott, területi rendszám bevezetése mellett szóló érv nem értelmezhető.

A Magyar Autóklub ebben a témakörben 2012. januárjában és szeptemberében a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, 2012 októberében pedig az Országgyűlést Fogyasztóvédelmi Bizottságát tájékoztatta álláspontjáról és tapasztalatairól, és eltökélt a kormányzati szervek felé történő intenzív kommunikáció folytatásában. A Magyar Autóklub Országos Elnöksége bízik abban, hogy a döntéshozatal során a racionalitás jut érvényre és a döntéshozó nem enged teret parciális lobby érdekeknek – tolmácsolta az Autóklub állásfoglalását Szaszala László észak-alföldi regionális elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!