Autó - Motor

2015.12.30. 17:39

Alonso sokat kapott, keveset mutatott

Abu Dhabi - A spanyol pilóta igen távol van a harmadik világbajnoki elsőségétől.

Abu Dhabi - A spanyol pilóta igen távol van a harmadik világbajnoki elsőségétől.

„Van az a pénz…” Erről szólt Fernando Alonso 2015-ös idénye: a kétszeres vb-első vérmes reményekkel lépett le a Ferraritól, ám a McLarennél a visszatérő Honda katasztrofális teljesítménye áthúzta a számításait és a spanyol klasszis a sereghajtók között találta magát.

Noha a provokatív rádióüzenetek és pirongató hangvételű nyilatkozatok sora megmutatta, hogy a jelenlegi F1-mezőny egyik legjobbjából továbbra sem veszett ki az erős politikus-hajlam, a várt nagy összetűzés elmaradt a pilóta és a csapat között.

Az ok prózai, a versenyző a történelem valaha volt legmagasabb fizetését vághatta zsebre az idei szezonért. Hamilton akárhogyan harcolt a Mercedesszel, nem tudta 32 millió fölé tornázni a fizetését, a spanyol viszont – részben a Hondának köszönhetően – 35 milliót lapátolhatott haza az idén, ennyiért pedig még neki is megéri nyugton maradni.

– Nagy problémákhoz nagy megoldások dukálnak, nekünk pedig extrém lépéseket kell tennünk, ha jövőre versenyképesek akarunk lenni. Talán ezekhez a megoldásokhoz én is hozzá tudtam tenni valamit a kritikáimmal – nyilatkozta a körmönfont hispán, aki elárulta: néha tudatosan pirított rá a Hondára a csapatrádióban, mert tudta, hogy kommentárját bejátsszák a világadásban is, ezzel pedig nyomást gyakorolhat a gyártóra.

Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a pilóta jelenleg távolabb van a hőn áhított harmadik vb-címtől, mint eddig bármikor. A kincstári optimizmust bőszen puffogtatja csapattársával, Jenson Buttonnal együtt, ám jó esély mutatkozik arra, hogy előbb-utóbb elszabadulnak az indulatok.

Szabira küldenék…

A McLaren-főnök Ron Dennis – akivel 2007-ben már volt egy szakítással zárult vitája Alonsónak – Abu Dhabiban azt pedzegette, hogy szívesen szabadságra engedik a pilótát, ha úgy gondolja. Bár ezt sokan úgy értelmezték, mintha Alonsónak lennének ilyen tervei, az üzenet eredője sokkal inkább gazdasági eredetű: a pilóta temérdek pénzbe kerül, a csapat pedig több szponzort is elveszített idén, ráadásul a mélyrepülésnek köszönhetően a nagy közös kasszából sem számíthatnak túl sokra…

MS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!