Autó - Motor

2016.02.22. 16:46

Mire elég egyetlen liter?!

Budapest - Hat magyar csapat indul a Shell Eco-Marathon Europe-on.

Budapest - Hat magyar csapat indul a Shell Eco-Marathon Europe-on.

Huszonnyolc or­szág 229 diákcsapata, köztük öt magyarországi egyetem és egy középiskola diákjai in­dul­­nak az üzemanyag-hatékony­sági viadalon, melyet június 30. és július 3. között rendeznek meg Londonban, és amelyen azok győznek, akik a leg­nagyobb távolságot tudják­ megtenni egy liter üzemanyaggal.

Paradicsomi debütálás

A Shell Eco-marathon 30 éve inspirálja a fiatalokat szerte a világban, hogy energiahatékony járműveket tervezzenek és építsenek. Az idén debütál a viadalon a Debreceni Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom csapata is: előbbiek egy elektromos prototípus autóval, utóbbiak a városi koncepciójárművek kategóriájában vágnak neki a távnak.

A korábbi résztvevők közül ismét ott lesz a BME másik csapata, a GSZK Shark Team, amely a tavalyi első versenye után ismét dízel hajtású járművel indul a prototípus kategóriában. Szintén második versenyük elé néznek a Szegedi Tudományegyetem diákjai, akik elektromos és prototípus járművel indulnak.

Középiskolás résztvevők

A győri Széchenyi Egyetem „SZEnergy” csapata – amely a legtapasztaltabb magyar csapatként kilencedik alkalommal vesz részt a versenyen – jelentősen átalakította elektromos városi koncepcióautóját az idei megmérettetésre. Egyetlen magyar középiskolás indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai is bemutatkoznak járművükkel.

A rekord: London–Róma oda és vissza

Az első, 1985-ben rendezett európai versenyen a győztes 680 kilométert tett meg egy liter benzinnel. Ma a versenyzők már más eszközöket is alkalmaznak, kezdve a 3D-s nyomtatástól egészen az alternatív energiák üzemanyagként való felhasználásáig.

A rekord jelenleg 3 771 kilométer egyetlen liter benzinnel, ami a London–Róma távolság megtételét jelentené oda-vissza.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!