Autó - Motor

2018.12.31. 09:37

Lewis Hamilton ebben az évben is sebezhetetlen volt

Budapest - Vettel önkritikusan értékelte a szezonját és kéri Lewist, hogy jövőre is keményen nyomja a gázt.

Budapest - Vettel önkritikusan értékelte a szezonját és kéri Lewist, hogy jövőre is keményen nyomja a gázt.

Melyikük éri utol Juan Manuel Fangiót, az F1-es történelem következő ötszörös világbajnokaként? Ez volt a legfontosabb kérdés Lewis Hamiltonnal és Sebastian Vettellel kapcsolatban a 2018-as idény rajtja előtt, a választ pedig egy hosszú és fordulatos utazás után kaptuk meg.

Hamilton lett a befutó, akinek sikerült az örökranglista 2. helyére előlépnie a legendás argentin mellé, pedig jódarabig úgy tűnt, hogy Vettel lesz az.

Szemmagasságba kerültek

A német jobban kezdte az évet, mivel a Ferrarinak a hajtásláncot tekintve sikerült szemmagasságba kerülnie a Mercedesszel, sőt, egyes időszakokban a vörös szív messze jobb is volt a csillagosnál. Amikor a zsúfolt nyár kellős közepén, a brit pilóta hazai versenyén, Silverstone-ban a német fényes diadalt aratott, ráadásul a negyediket, a rajongók és talán saját maga is azt gondolta, hogy nincs megállás a világbajnoki címig. Csakhogy fordult a kocka: a következő fordulóban, már a saját hazai futamán, Hockenheimben vétett egy szarvashibát, eldobva ezzel egy biztosnak tűnő diadalt, s elveszítve nemcsak a listavezetői státuszt, hanem – gyaníthatóan – a magába vetett hitet is. Attól kezdve ugyanis Vettel nyomokban sem emlékeztetett önmagára, s bár Spában még aratott egy győzelmet, Hamilton sebezhetetlennek bizonyult: míg a brit szó szerint láng­oszlopként állt a néha összezavarodó Mercedes istálló élére, addig a német sokszor olyannak mutatkozott, mint egy gyámoltalan kisfiú, aki reménytelenül vár a karácsonyi ajándékára. Éppen emiatt jelenthető ki, hogy az F1 modernkorára nem jellemző módon, idén az emberi tényező legalább annyit nyomott a latba, mint a technika.

Töretlenül hittek benne

– Voltak időszakok, amelyek komoly próbára tettek bennünket. Néhány hétvégén nem állt össze a csomag, nem voltunk jók, de a csapat még ilyenkor is hitt abban, hogy sikerül nagyot alakítanunk és annak ellenére is nyerhetünk, hogy nem mi vagyunk a le­ggyorsabbak. Csapatként még soha nem vívtunk ennyire nehéz csatát, de mindvégig töretlenül hittem abban, hogy megnyerhetjük ezt a bajnokságot. Ennek köszönhetően éreztem azt, hogy bármit képes vagyok elvezetni és olyan pozíciókba is el tudom juttatni az autót, ahová senki más nem lenne képes – summázta az idei szezonját Hamilton, aki megosztó személyiség ugyan, de ez évi produkciója láttán még a leghangosabb bírálói is kalapot emeltek.

Hogy mi maradt Vettelnek? Az, hogy kalapot emeljen a brit előtt és megpróbálja kimagyarázni, hogy miért nem sikerült idén sem elfoglalnia a trónt a Ferrari színeiben.

Nagy árat fizetett

– Az idény utolsó harmadában nem volt meg a tempónk ahhoz, hogy tartsuk a lépést a Mercedesszel, de persze voltak más dolgok is, amelyek nem segítettek. Előfordult, hogy nem szereztünk pontokat olyan hibák miatt, amelyeket együtt vétettünk, amelyeket én vétettem. Nem akarok túlságosan szigorú lenni magammal például amiatt, ami Németországban történt, mert sokkal nagyobb hibáim is voltak, de nyilvánvalóan azokért nem fizettünk ilyen nagy árat. Most már magam mögött tudom a történteket, nem agyalok ezen túl sokat. A versenyzés részének tekintem, ami mással is megtörténhet. Lewis-nak természetesen gratuláltam és azt kértem tőle, hogy jövőre is nyomja majd keményen a gázt, mert én is a legjobbat akarom nyújtani, amikor újra megküzdünk egymással – fogalmazott a vb-ezüstérmes, aki a pletykák szerint az idény lezárultával különös biztatást kapott a Ferraritól: ha jövőre sem sikerült a csúcstámadás, hiába érvényes 2020 végéig a szerződése, talán idejekorán új állás után kell néznie…

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!