Autó - Motor

2019.01.23. 14:48

Soha nem volt még ilyen egyszerű bejelenteni a kárt

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket.

Az új idők friss szele az autós világot is belengi. Ez évtől az autósok mobiltelefonjukon is intézhetik a baleset utáni adminisztratív teendőket. Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) új, digitális kárbejelentője, amely a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé.

Online applikáció

Ma még a biztosítók túlnyomó többségében papírformátumban fogadják a kárbejelentéseket a károsultaktól. Egyes biztosítók lehetőséget adnak ügyfeleiknek digitális csatorna igénybevételére, ezek azonban korábban nem voltak egységesek. Egyetlen egységes offline csatorna létezett a kárbejelentésre, az úgynevezett baleseti bejelentő, vagy más néven kék-sárga nyomtatvány. A „kék-sárga” bejelentő fogalma talán minden autós számára ismert, ám mivel csak akkor vesszük elő, ha baleset történt, nem sokan tudják felidézni, hogy valójában mit is tartalmaz. Pedig a hibás kitöltése akár azzal is járhat, hogy a baleset vétlen részese nem, vagy csak nagy késéssel jut hozzá a kártérítés összegéhez.

– Az új, online applikáció gyorsabb és átláthatóbb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé a károsultaknak. Az alkalmazás könnyen használható szerkesztőmodulja segítségével a felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát – fűzte hozzá Lambert Gábor, a MABISZ szóvivője.

Az alkalmazás figyelmeztet

– A baleseti bejelentőn megadott adatok, esetleírás és vázlatrajz alapján próbálnak tisztán látni a biztosítók a baleset ügyében, ezért nagyon fontos, hogy minden szükséges sor pontosan ki legyen töltve. Papíralapú kitöltésnél gyakori hiba, hogy egyes rovatokat a felek üresen hagynak, ami akár több évig elhúzódó kárrendezési eljárást vonhat maga után. Ez az applikáció használatával elkerülhető, hiszen az alkalmazás figyelmeztet az üresen hagyott sorokra. Szintén sokan elmulasztják lerajzolni az autók helyzetét, a baleset történését attól tartva, hogy nem tudnak megfelelően rajzolni, és a vázlat alapján téves tájékoztatást adnak. Ezt is megkönnyíti az alkalmazás azáltal, hogy a baleset vázlata választható ikonokból (például gépjárművek, utak, kereszteződések, táblák, tereptárgyak, állatok), illetve szükség esetén szabad kézzel is megrajzolható. Tipikus hiba az is, hogy a szabályosan kitöltött bejelentőről lemarad az aláírás. Ez az applikáció használóival szintén nem fordulhat elő.

Már használták

Gyors utat futott be az újdonság: kategóriájában Magyarország legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát a MABISZ digitális kárbejelentője, amely az ekar.hu oldalon keresztül tölthető le. Egy hét alatt több mint 62 ezren töltötték le.

– Néhányan sajnos már használni is kényszerültek: a biztosítókhoz közel ötven, balesethez kötődő kárbejelentés érkezett ezen a csatornán. Az egyik társaság közleményben jelezte, hogy az egyik, kisebb koccanáshoz kapcsolódó ügyet huszonnégy órán belül sikerült rendezni, a kártérítés összege pedig az ügyfél számlájára került – mondta Lambert Gábor.

A kék-sárga is marad

A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Az E-kárbejelentő alkalmazás segítségével azonban a káresemény jóval egyszerűbben és gyorsabban bejelenthető, az elküldést követően a biztosítók azonnal megkezdhetik az ügyintézést. Ám azokban az esetekben, amelyekben az E-kárbejelentő alkalmazás valamilyen okból nem használható (például külföldi vagy biztosítatlan gépjármű esetén), a hagyományos papíralapú kék-sárga nyomtatványra lesz szükség. Az E-kárbejelentő alkalmazás egyelőre nem alkalmas casco károk rögzítésére.

ÉKN

Szubjektív

Horribilis az adat: a közúti forgalomban lévő gépjárművek száma az ezredfordulótól folyamatosan emelkedett, majd turbó fokozatra kapcsolt, és a legfrissebb mutatók szerint most 4,4 millió autócsoda, hétköznapi kocsi vagy tragacs járja az utakat. Amennyiben valaki kárbejelentésre kényszerül, gyorsan kell cselekednie. A digitalizált világban az E-kárbejelentő hiánypótló nóvum. Jó tudni róla, hogy van, de megnyugtató érzés, ha nem használjuk.

LTL


[related-post post_id="4101255"]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!