Autó - Motor

2019.02.06. 10:39

Biztos: változik a vizsgabiztos?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A céges alkalmazotti státuszba kerülő vizsgabiztosok ebben az évben magasabb fizetést kaphatnak.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A céges alkalmazotti státuszba kerülő vizsgabiztosok ebben az évben magasabb fizetést kaphatnak.

Ettől az évtől nem a közlekedési hatóság szervezi a tanuló vezetők vizsgáztatását, hanem az állam által alapított nonprofit cég, az úgynevezett Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. A Közlekedéstudományi Intézethez tartozó új cég évente 4 milliárd forintnyi bevételt kezel majd.

Csökkenhet a korrupció

A nagy változás célja csökkenteni az akár 5-6 hetes várakozási időt, és lehetőséget adni az esti vagy hétvégi vizsgáztatásra. A módosításnak más előnye is lehet, hiszen az eddig köztisztviselőként dolgozó, majd ettől az évtől céges alkalmazotti státuszba kerülő vizsgabiztosok magasabb fizetést kaphatnak, így csökkenhet a korrupció. A KAV valóban a huszonegyedik századba repíti a magyar tanuló vezetői vizsgarendszert, hiszen az átszervezett vizsgaközpontokban akár bankkártyával is lehet majd fizetni – adta hírül a totalcar.hu.

Hivatalos állásfoglalást kérve kerestük meg a legilletékesebbet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóosztályát, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk: Magyarországon évente körülbelül 240 ezren kísérelnek meg közúti járművezetői engedélyt vagy közúti közlekedési szakember képesítést szerezni. A vizsgáztatás korábban fennállt rendszere nem volt egységes, kapcsolódó tevékenységeket végeztek a járási (fővárosi, kerületi) hivatalok és az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A vizsgák szervezésében jelentős feladatok hárultak a képzőszervekre is.

A hatékonyabb, országosan egységes szakmai színvonalú és fenntartható feladatellátás érdekében jött létre 2019. január 1-jével az önálló Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont. A széttagoltság megszüntetésével mindenütt azonos tárgyi, műszaki és személyi feltételek biztosíthatóak.

A megszokott ügyintézés

A vizsgaközpont a közúti járművezetők vizsgáztatását a szokásos vizsgahelyszíneken, a megszokott ügyintézéssel végzi a kormányhivatalok és a névjegyzékben szereplő közúti járművezetői vizsgabiztosok bevonásával. A tanulóvezetők vizsgára jelentkezése is változatlan formában marad, az autósiskolák közreműködésével érhetik el mindezt.

A tevékenységét országos illetékességgel végző vizsgaközpont létrehozásával a közigazgatási bürokrácia- és költségcsökkentés folytatódik. Az intézkedéssel lehetőség nyílik a vizsgákra való várakozási idő mérséklésére, a stabil és fenntartható vizsgabiztosi állomány kialakításával garantálható az átláthatóság. Az egységes, közvetlen irányítással minden képző- és vizsgahelyen egységes módszertan alapján, azonos műszaki színvonalú infrastruktúrán (számítógép, rutinpálya, gyakorlati eszközök stb.) vizsgáztatnak, ami hozzájárul a közlekedésbiztonság javításához is.

- ÉKN -

A hét leggyakoribb azonnali bukási ok

Nem engedi át a gyalogost a zebránál.

A jobbkezes utcát, vagyis az egyenrangú útkereszteződést gyakran nem jelzi külön tábla. Balul sül el, ha nem veszi észre, akkor is, ha nem kell belenyúlni a pedálba, mert épp nem jött senki.

Balra kanyarodás egyirányú utcából – a jobb oldali sávból.

Kanyarodás előtt nem fordítja el a fejét, csak a tükörbe pillant.

Mennyi? 30! – avagy azok a lehetetlen sebességhatárok.

Indulás behúzott kézifékkel.

Autóbusszal szemben elkövetett udvariatlanság.

Szubjektív

Kétféle ember létezik: akinek van jogosítványa, és akinek nincs. A vizsgáztatás egy külön állam az államban, ahol elképzelhetetlen, hogy mindenki elsőre átugorja a lécet. Nem nehéz fogást találni a rutintalanon a felkészült vizsgabiztosoknak. A centralizált rendszer az anomáliák megszüntetését szolgálja. Ez tipikusan az a szakterület, amelyre mindig lesz igény, kiapadhatatlan a bevételi forrás. A bevétel pedig erősíti a szabályt.

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!