Baktalórántháza hírei

2012.02.01. 16:12

A 2011-es év egy kisváros életében

A 2011-es év meghatározó volt Baktalórántháza város életében, hiszen az utóbbi évszázad legnagyobb fejlesztései, beruházásai zajlottak tavaly. A Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ épületét májusban adták át.

A 2011-es év meghatározó volt Baktalórántháza város életében, hiszen az utóbbi évszázad legnagyobb fejlesztései, beruházásai zajlottak tavaly.

A Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ épületét májusban adták át. A háziorvosi ellátás, a védőnői szolgálat és a fogorvosi szakrendelés már az új épületben történik. A közeljövőben a szakrendelőket is birtokba vehetik a térség lakói. Már megtörtént a szakmai eszközök, műszerek és a bútorok beszerzése is.

A városközpont rehabilitációs projekt keretében csodálatosan megújult a városközpont.

A Baktalórántháza és Vidéke ÁFÉSZ tulajdonában levő ABC-t felújították, magas tetőt kapott, hasonló módon ifjúhodott meg a Kovács Üzletház is, valamint az Italdiszkont is hamarosan megújul. Az új forma növelte az épületek esztétikumát, minőségi változást hozva a vásárlók számára.

A város Önkormányzata javított az autóbusszal közlekedés feltételein (buszváró átépítése) két buszöböl-pár kiépítésével, aszfalt burkolattal, kiemelt szegéllyel, padkarendezéssel. Továbbá a térségi igazgatási és Könyvtár épülete is megszépült.

A Városháza épület tagolt homlokzatának színezése, külső nyílászáró cseréje, bádogos szerkezetek felújításával, cseréjével áll a lakosság szolgálatában.

A központban térkő burkolatú gépjármű parkoló épült a gépjárművek számára, parkosítással, hangulatos lámpákkal.

Az Óvoda épülete tető átfedéssel, homlokzati hőszigeteléssel, külső nyílászárók cseréjével újult meg a város óvodásai számára.

Megtörtént a Kistérségi Szociális Központ épületének külső felújítása, környezetének tereprendezése, parkosítása.

Itt, a városközpont parkjában került elhelyezésre Gyergyócsomafalva testvértelepülésünk ajándéka: a Nemzeti Összetartozás Emlékműve, mely a Székely kapuból és a Trianoni kopjafából áll.

A baktalórántháziak régi álma vált valóra a Művelődési Központ teljes körű külső és belső felújításával, átalakításával, valamint egy két szintes épületrésszel történő bővítéssel. A kulturális, művelődési , közösségépítő csoportok által birtokba véve tartalommal töltik meg a jövőben ezt a csodálatos épületet.

A Baktalórántháza Városi Sportegyesület „Sportlétesítmények kialakítása és fejlesztése” célterületre benyújtott pályázata is sikerrel járt. A pályázat keretében felújításra került a tető, a sportöltöző belseje (burkolás, vizes blokk), és a lelátó fedése is. Kialakításra került a bírói öltöző és egy szauna-masszázs helyiség is. Továbbá: műfüves teniszpálya építése, valamint a sporttelepet körülvevő 2,5 m magas tömör kerítés került kialakításra.

Baktalórántháza Város Önkormányzata a Vay Ádám Gimnázium Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium intézményében ez év októberétől a fűtési idény kezdetétől egy több mint százmilliós fejlesztés keretében a Naményi úti iskolarészben megújította a fűtési rendszert egy új, megújuló energiaforrással, fapellettel működő korszerű automata kazán segítségével. Az új hő központot megvalósító projektben három fő problémakör megoldása szerepelt: a) egy új, automata működésű pellet tüzelésű kazán beépítése, a hozzá tartozó új kazánépülettel és a szintén automata működésű tüzelőanyag tároló és adagoló rendszerrel.

b) Másrészt a meglévő fűtési távvezeték cseréje, korszerű, szigetelt, hosszú élettartamú, földbe fektethető távvezetékre. C) Harmadrészt az épületenkénti fűtési szabályzás kiépítése, mely az optimális előre meghatározott belső hőmérsékletet biztosítja a teljes fűtési rendszerben. Ehhez épületenként szükséges volt egy hőmérséklet szabályozó kör beépítése a primer fűtési távvezeték leágazó vezetékébe, amely az egyes épületet látja el a központi pellet kazán által előállított fűtési meleg vízzel

Az Általános Iskola Szent István úti épületén is elkezdődött a felújítás. Tetőcsere, nyílászáró csere, homlokzat szigetelés és felújítás, valamint a vizesblokk teljes felújítása, illetve az épület részbeni belső festése még folyamatban van. Tervek szerint február második felében elkészül. A Zrínyi úti Óvoda márciusban ideiglenesen ideköltözik, hiszen Önkormányzatunk (tavaly) közel 150 millió Ft támogatásban részesült pályázati forrásból a Zengő Erdő Óvoda Zrínyi úti telephelyének bővítésével kapcsolatban. A beruházás megvalósítását követően egy telephelyen folytatódhatna az óvodai nevelés, megújult, tágasabb környezetben.

Megyénk mértani középpontjában fenyvesekkel, akácosokkal, tölgyesekkel határos kisváros vezetőinek, képviselő-testületi tagjainak és lakóinak kemény munkát, sok tennivalót adott a 2011-es év, a jó munka meghozta az eredményt és már körvonalazódnak az újabb feladatok.

A megújult városközpont virágos parkjaival, renddel, tisztasággal, esztétikus városképpel fogadja a látogatókat, ügyeket intézőket.

Tállai András a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkárság vezetője a 2011. december 15-ei átadási ünnepségén ünnepi beszédében kiemelte, hogy városunk „Nyírbakta és Lórántháza 80 évvel ezelőtti egyesülése óta a legnagyobb fejlesztéseket és beruházásokat 2011-ben valósította meg, méltán rászolgált arra, hogy az új önkormányzati törvényben megfogalmazott járási központok egyike lehessen”.

Barsy Csabáné – Kissné Szűcs Mariann

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!