boon-sportoldal

2008.06.01. 19:25

Carlsen nyerte a pároscsatát

<p>Miskolc - A norvég titán győzött a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett rapidsakk fesztiválon.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Lékó - Carlsen sakk fesztivál 2008.06.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_k____Carlsen_sakk_fesztiv_l_2008_06_01_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Lékó - Carlsen sakk fesztivál 2008.06.01." /></a></dia></p>

Az utolsó játéknapot a norvég nagymester egypontos előnnyel kezdte. Erre jegyezte meg Szabó István, a megyei sakkszövetség elnöke: „Azt nem tudom elképzelni, hogy Lékó nyolc partiból egyet sem nyer. Ezért arra számítok, hogy a hajrában kiegyenlít!”

A 7. partiban Carlsen a szláv védelmet választotta. Zárt állások alakultak ki, nehezen lehetett kibontakozni. Lékó mindenképpen nyerésre játszott, hiszen hátrányban volt. A norvég c5-tel igyekezett robbantani a centrumot. A könnyűtisztek manővereztek a táblán, miközben a magyar klasszis diktálta a tempót. Magnus sokat töprengett, csaknem 9 perces időhátrányba került. Egy-egy bástyát lecseréltek, éljátékosunk pedig ekkor még szemre jobban állt. Carlsen időzavarban lépegetett és mindig megtalálta a legjobbakat. Vezérével a1-en sakkot adott, majd matthálót font. Lékó királyával még nagy menekülésbe kezdett, de az 53. lépésben már nem volt hová és kezet nyújtott.

Folytatás jövőre

A nyolcadik partit Lékó láthatóan letörten kezdte, hiszen megviselte a hetedik játszmában elszenvedett vereség. A megnyitás után Carlsen elfoglalta a centrumot, térelőnyt gyűjtött. Elméleti síkon haladtak, a magyar nagymester átmenetileg gyalogot áldozott, majd futócserével meggyengítette ellenfele királyállását, hiszen a norvég nagymesternek az f-vonalon kettős gyalogja keletkezett. A 21. lépésben nem lehetett kitérni a vezércsere elől, ezután pedig létrejött a teljes anyagegyensúly, így a 27. lépésben remire adták a játszmát. A végeredmény: Lékó – Carlsen 3-5.

A sajtótájékoztatón a győztes ifjú elmondta: „Természetesen nagyon örülök a győzelemnek, bár megjegyzem: meleg pillanatokat is átéltem a tábla mellett...”

A játékosok díjait Káli Sándor nyújtotta át a közönség tapsa kíséretében. Miskolc polgármestere azt is bejelentette, hogy a Lékó-sakkfesztivál jövőre folytatódik, az ellenfél azonban még nem ismert, a tárgyalások zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!