boon-sportoldal

2011.07.24. 15:56

Sztártól kapták a díjat

A 47 esztendős Djamolidine Abdoujaparovnak nem volt kedvence az idei francia körversenyen.

A 47 esztendős Djamolidine Abdoujaparovnak nem volt kedvence az idei francia körversenyen.Az előző esztendőkben kissé ,,bővebb" volt a Central European Tour, állt három, négy szakaszból is, ám a szervezők a szombati, egynapos Miskolc Nagydíjon is igyekeztek minden megtenni azért, hogy ne érje egy rossz szó se őket.

Szerencsen - amely a start házigazdája volt - ideális biciklis időjárás fogadta a résztvevő huszonegy csapat 118 kerekesét, és nem is kellett túl sokat várni az első eseményre: történt ugyanis, hogy a 24. kilométernél, a Gibárt előtti szerpentinnél öten bukásba keveredtek, és egyikük komolyabbnak tűnő sérülést szenvedett. Amint azt később a célban, a szolgálatban lévő mentősöktől megtudtuk, a cseh Jaroslav Mareket kellett combsérüléssel kórházba szállítaniuk.

Matija Kvasina volt a legjobb

Negyven kilométert követően megszökött egy nyolctagú társaság, s bár előnyük folyamatosan fogyott a mezőnnyel szemben, Miskolcra érve meg tudtak tartani ötvenöt másodpercet. Az első helyet végül a horvát Matija Kvasina szerezte meg, négy másodperccel megelőzve a többieket.

A mezőny erősségére példa, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos ranglistapontokat külföldiek gyűjtötték be, a magyarok, sajnos, nem tudtak labdába rúgni.

The Taskent Terror

A dobogósok, kevéssel versenytársaik beérkezése után, már tudták, észlelték, hogy nem egy szokványos díjátadó részesei lesznek, hiszen az eseményt az Erzsébet téren, kissé oldalra húzódva várta egy egykori világsztár, Djamolidine Abdoujaparov is. A 47 esztendős, taskenti születésű bringást barátja, Sutkó Mihály invitálta Magyarországra, ő pedig nem okozott csalódást neki, el is jött. Az aktív pályafutása során ,,The Taskent Terror-nak" nevezett korábbi sprinter hat profi csapatban szerepelt 1990 és 1997 között, a világ legnevesebb viadalán, a Tour de France-on három alkalommal (1991, 1993, 1994) nyerte meg a pontversenyt (zöld trikó). És nem mellesleg Merckx-szel, Petacchi-val, és Jalabert-tel egyetemben ő az, aki mindhárom Grand Tour-on (Tour de France, Giro Italia, Vuelta a Espana) élen tudott végezni a pontversenyben.

- Számomra megfelelő időpontra esett a meghívás, így el tudtam jönni - válaszolta érdeklődésünkkor Djamolidine Abdoujaparov, aki Olaszországban, Verona mellett lakik. - Mit tudok a magyar kerékpársportról? Jó lenne látni, hogy fejlődik. Ahhoz azonban először sok gyerek kell, akik szeretik, akikkel megszerettetik a kerékpárt.Természetesen nem hagyhattuk ki azt a kérdést, hogy ,,Nézi-e az idei Tour de France-ot?"- Persze, tegnap is láttam. Igazából nem szurkolok senkinek, van öt-hat nagyon erős versenyző, aki a legokosabb lesz, az fog nyerni - válaszolta a volt kiválóság, aki mostanság kerékpárosokat menedzsel.


1991 Tour De France Abdu Crash


Tények

Central European Tour, Miskolc Nagydíj (Szerencs–Miskolc országúti mezőnyverseny, 158 km)1. Matija Kvasina (horvát, Loborica) 3:30:55 óra2. Mihail Antonov (orosz, Itera-Katyusa) 4 mph.3. Nagy Róbert (szlovákiai, Dukla Trencín) ai. ...30. Solymosi Márton (Postás SE) 1:04 ph.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!