boon-sportoldal

2011.12.22. 14:26

MVSI: 235 millió forint már biztos

Januárban több tízmillió forintot fizethet ki a Miskolci Sportiskola TAO-s pénzekből.

Januárban több tízmillió forintot fizethet ki a Miskolci Sportiskola TAO-s pénzekből.

Utánpótlás. A társasági adó hatása a sportágak fejlődésére Miskolcon címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön délben dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és dr. Szabó Brigitta, a Miskolc Városi Sportiskola ügyvezetője.

– Tavaly nyáron teremtődött meg annak a törvényi háttere, hogy a cégek a társasági adójukat ne az állami költségvetésbe fizessék be, hanem öt sportágra, labdarúgásra, jégkorongra, vízilabdára, kézilabdára és kosárlabdára fordíthassák. Ebből az öt sportágból egy, a labdarúgás kivételével mind megtalálható a Miskolci Sportiskolában, így természetesen pályázott ezekre a pénzekre a sportszervezet vezetése. És mindezt sikeresen, eredményesen tette, így utánpótlásnevelésre, az infrastrukturális háttér javítására tudunk jelentős összeget fordítani, mivel közel 250 millió forintra szerzett kvótát a sportiskola, és ebből 235 millió forint már a számláján van. Nagy segítség ez a miskolci sportnak, teljesen új dinamikát tudunk adni az utánpótlás sportolók számára.

Azon kérdésünkre, hogy mely cégek adták össze ezt a pénzt, és ki volt az, aki összeszedte tőlük, dr. Kriza Ákos ezt válaszolta:

– Komoly lobbizás folyt ebben az ügyben, természetesen az önkormányzat cégei is idetették a saját társasági adó befizetési kötelezettségeiket, ami nem is volt kérdéses, hiszen így a város sportjának a fejlesztésére fordíthatják ezeket az összegeket. De voltak más cégek is, akik segítettek, nem önkormányzati tulajdonúak, a megnevezésükre pedig nem vagyok felhatalmazva. Annyit viszont elmondhatok: dr. Szabó Brigitta, a sportiskola vezetője 32 cégnél érte el, hogy a TAO-s pénzt a Miskolci Sportiskolának adják.

 Még néhány millió

A Miskolci Sportiskola (MVSI) vezetője szerint a jelenleg a számlájukon lévő 235 millió forint néhány napon belül növekedni fog.

– Korábban nagyon sokan szkeptikusan fordultak felém, azt kérdezve: azok az összegek, amelyekre pályáztunk a sportági szövetségeknél ténylegesen realizálódni fognak, készpénz formájában? – így kezdte mondandóját dr. Szabó Brigitta, Miskolci Városi Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ehhez a valamivel több mint 234 millió forinthoz néhány napon belül további 6-7 millió forint fog még érkezni, vagyis a 250 milliónak, amire kvótát kaptunk a négy szövetségtől, csak egy nagyon kis hányada nem fog befolyni ebben az évben. A négy sportág közül a jégkorongban, a kosárlabdában van első osztályú csapata a városnak, szeretnénk kézilabdában és vízilabdában is hasonlót elérni, hazai játékosokból álló csapatot kialakítani. Az utánpótlásban a létszám növelése, a magas edzői képesítésű szakemberek foglalkozása, a sportolók felszerelésének, eszközeinek biztosítása a cél, a létesítmények tekintetében pedig a jövő évben szeretnénk a diósgyőri uszoda felújítását elvégezni, valamint a szabadtéri jégpályát befedni.

 

Kosárlabdában: kétharmad

A sportiskola vezetőjének felvetettük, hogy az előzetesen megcélzott támogatási kvóták közül háromban nagyjából annyit sikerült megszerezniük, amennyit szerettek volna, de kosárlabdában messze jártak ettől, így arra voltunk kíváncsiak, hogy ennek mi az oka, illetve azt is megkérdeztük, hogy mikor lehet majd látni az utánpótlás sportolókon, hogy a beérkezett pénz elköltésre került.

– Kosárlabdában 60 millióra pályáztunk, de csak a kétharmadára kaptunk keretösszeget – jelentette ki dr. Szabó Brigitta. – Ennek tudomásom szerint az az oka, hogy sportág szövetségéhez rengeteg pályázat érkezett be, és mivel az a keret véges volt, aminek a felhasználására engedélyt adhattak, azt választották, hogy csökkentett mértékben elégítették ki az igényeket. Ami pedig a sportiskolához befolyt TAO-s pénzeket illeti: mivel január 7-e az első elszámolási nap, a projektet kezelő Nemzeti Sport Intézet és az adóhatóság felé, így hamarosan meg fogjuk kezdeni a kifizetéseket, és a jövő év elején például már a játékosok felszerelésén is látható lesz a pénz elköltése.

TAO-s kvóták a MISI-nek

jégkorong: 143 457 140 (pályázott összeg: 159 millió) 

kézilabda: 35 979 450 (pályázott összeg: 38 millió)

kosárlabda: 39 982 097 (pályázott összeg: 60 millió)

vízilabda: 30 173 510 (pályázott összeg: 35 millió)

Összesen: 249 592 197

A tájékoztatón elhangzottak szerint eddig összesen 235 millió forint folyt be különböző cégektől.

Miskolc polgármestere, a sajtótájékoztató egy részében Miskolc vízilabda sportjáról ejtett szót.

– Ebben az évben megtörtént az átszervezés, azok után, hogy a város több éven át szenvedett azzal, hogy felaprózódott volt a vízilabda sportja, és ez gátolta abban, hogy jobb eredményt érjen el, az idén sikerül Diósgyőri Várfürdő SC-be integrálni az erőket, és ez a csapat az OB II-ben vesz részt – mondta dr. Kriza Ákos. – Ez alapot teremt arra, hogy a közeljövőben újabb, nagy nézettségnek örvendő csapatot találja meg a helyét a városban, tovább öregbítve Miskolc hírnevét. 

Ehhez dr. Szabó Brigitta annyit tett hozzá, hogy az utánpótlás már egy helyen van, a sportiskolán belül, ahol 94 igazolt sportoló mellett 50 gyerek igyekszik sajátítani az úszás alapjait azzal a céllal, hogy később vízilabdázzon; velük összesen 5 edző foglalkozik, akiknek a szakmai vezetőjük, Bíró Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!