BOON Sziréna

2012.01.02. 11:47

Rendőrségi mérleg - Így telt B.-A.-Z megyében az újév

Egy átlagos hétvégéhez hasonlítható rendőri szempontból a mögöttünk hagyott évforduló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mérlege.

Egy átlagos hétvégéhez hasonlítható rendőri szempontból a mögöttünk hagyott évforduló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mérlege.A háromnapos ünnepi hétvégén összesen hat személyi sérüléssel járó (2 súlyos és 4 könnyebb kimenetelű) közlekedési baleset történt megyénk közútjain, melyből az óév utolsó napjára két könnyebb kimenetelű baleset jutott:

Szilveszter kora este egy 29 éves miskolci nő az általa vezetett személygépjárművel Szirma felől Miskolc belvárosa irányába közlekedett. Haladása során egy vasúti felüljáró jobbra ívelésű kanyarjában nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg a sebességét, amelynek következtében a szembe haladó forgalmi sávba átcsúszott és frontálisan nekiütközött egy helyi autóbusz-járatnak. Az ütközés során a személygépjármű vezetője 8 napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett.

Másfél órával évzárás előtt Radostyán belterületén Miskolc felől Sajószentpéter irányába közlekedett egy 25 éves szalonnai férfi személygépjárművével. Haladása során az út jobbszélén lévő útpadkára hajtott, majd ittassága miatt az út bal oldalán lévő kerítésnek ütközött. A balesetben műszaki hiba nem játszott közre, a férfi 8 napon belül gyógyuló fej sérülést szenvedett. A járművezető alkoholszondás ellenőrzése, szemmel látható ittassága miatt nem volt alkalmazható, az orvos a klinikai tünetek alapján súlyos fokú ittasságot állapított meg. Az ittas járművezetővel szemben a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztálya folytat eljárást.

Ittas járművezető szilveszterkor

Szilveszterkor ittas járművezetővel szemben a radostyáni eseten túl további 4 esetben kellett még intézkedniük a járőröknek megyénkben.

Újév hajnalán Hangonyban anyagi kárral járó közlekedési baleset történt. Egy 13 éves fiú vette engedély nélkül birtokba és jogtalanul használta azt a Seat típusú személygépkocsit, amellyel közlekedve az úttesten megpördült, és a jármű hátsó részével egy betonépítménynek ütközött. A baleset során személyi sérülés nem történt, a járművezetővel alkalmazott alkohol szonda negatív értéket mutatott. A gépjárműben kb. 200 ezer Ft anyagi kár keletkezett.

Az évfordulón a tűzijátékok felhasználásával kapcsolatosan elenyészőnek mondható jogsértés jutott a hatóságok tudomására. Pirotechnikai termék jogtalan birtoklása miatt a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság három, míg jogosulatlan felhasználás miatt az Encsi Rendőrkapitányság két fővel szemben kezdeményezett szabálysértési eljárást.

Az év utolsó hétvégéjén a megyében összesen 14 főt vett bűnügyi, illetve szabálysértési őrizetbe a rendőrség többek között lopás, garázdaság és tiltott kéjelgés elkövetése miatt. Az őrizetbe vett személyek között szerepel három elfogatóparancs alapján körözött és elfogott személy is.

Rosszul alakult a szilveszteri szórakozása annak a 16 éves ózdi fiatal fiúnak, aki egy 15 fős társasággal szórakozott együtt egy magánlakásban. Éjfél után ismerőseinek az újévet köszöntő sms - ét már nem tudta elküldeni, mert szórakozása ideje alatt a lakás előszobájában felakasztott kabátja zsebéből valaki eltulajdonította 50.000 Ft értékű mobiltelefonját.

Még december 30-án délelőtt az Ózdi Rendőrkapitányság ügyeletére telefonon bejelentést tett egy ózdi férfi, miszerint 11 éves lánya a kertben játszott és a földből kiforgatott egy szerinte kézigránátnak látszó tárgyat, amit ő ezután az apjának bevitt a házba megmutatni. A férfi azonnal a háztól különálló nyúlólba vitte a tárgyat. A helyszínre kiérkező járőrök a melléképületet körbezárták, a tárgy folyamatos őrzéséről intézkedtek, amíg a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálata ki nem érkezett. A tűzszerészek megállapították, hogy a tárgy egy második világháborús F1-s orosz védő kézigránát, légmentesen zárt gyári tárolócsavarral, mely feltalált állapotában - gyújtószerkezet hiányában - nem robbanásveszélyes. A tűzszerészek a talált tárgyat elszállították.

Információs háttér – mit tegyünk ha bombának tűnő tárgyat találunk?

(Kivonat a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló 142/1999. (IX. 8.) Korm. rendeletből.)

A talált robbanótestek bejelentése

2. § (1) Aki elhagyott robbanótestet vagy annak tűnő tárgyat talál, illetve ilyen tárgy hollétéről tudomást szerez, köteles azt haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének, aki a bejelentésről köteles értesíteni a területileg illetékes rendőri szervet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bejelentés alapján a települési önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőri szerv a következő intézkedéseket teszi meg:

a) ellenőrzi a bejelentés valódiságát (ehhez - szükség esetén - szakértő személy segítségét veszi igénybe);

b) megjelöli a feltételezett vagy azonosított robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést;

c) bejelentést tesz a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Tűzszerész Ügyeletére a talált robbanótestről, illetőleg az a)-b) pont szerinti intézkedésről;

d) a bejelentő a Tűzszerész Ügyelet által javasolt további indokolt intézkedést (pl. a robbanótest közelében lévő lakóház kiürítése, a veszélyeztetett terület folyamatos őrzése, lezárása) foganatosít.

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!