Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.10.30. 17:28

Miskolci csőgyár: „meredek ötlet”

<p>Miskolc - Dr. Drótos László, az LKM legutolsó, immár nyugalmazott vezérigazgatója szerint meredek elképzelés, hogy egy főként csőgyártással foglalkozó ipar bontakozzon ki a vasgyári kohászat és a gépgyár együttesének helyén.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-diosgyori-kohaszat-tortenete/cn/boon-news-em_01-20071030-044633"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A diósgyőri kohászat története</B></A> [.pdf - 78KB]</p>

Az elmúlt években számos elgondolás látott napvilágot a miskolci kohászat, illetve gépipar felélesztéséről, átalakításáról, vagy éppen az érintett - jelentős kiterjedésű, mozaikos - terület hasznosításáról. Dr. Drótos László, az LKM legutolsó, immár nyugalmazott vezérigazgatója szerint ezek között is az egyik legmeredekebb az az elképzelés, hogy egy főként csőgyártással foglalkozó ipar bontakozzon ki a vasgyári kohászat és a gépgyár együttesének helyén. Mint azt már megírtuk dr. Tóth Lászlómiskolci iparpolitológus ezen terveiről népszavazást kezdeményezett az Országos Választási Bizottságnál, nemrégiben kelt levelében. Ebben javasolta megkérdezni az ország lakosságát, hogy a kormányzati negyed 140 milliárdos költségvetéséből inkább a DAG Rt. jöjjön létre Miskolcon.
Drótos László kérdésünkre mondott véleményt, egészében irreálisnak nevezve az ötletet. Egyetlen dologban viszont egyet értett: az iparfejlesztés valóban szükséges. Hogy miként? Erre számos már létező, tanulmányokkal alátámasztott elgondolás van, de azok esetében is felmerülnek financiális és jogi akadályok.

Gazdasági és jogi

– Ennek az új elképzelésnek a politikai vonatkozásával nem akarok foglalkozni, de bármilyen pénzből, akár kormányzati negyed pénzből ilyen célt kitűzni teljesen irreális. Szakmai és gazdasági értelemben is az. Jogi vonatkozású megvalósítása azért kétséges, mert – hogy mást ne mondjak – több mint 140 tulajdonosa van csak a kohászatnak, a Digéppel együtt ez 200 fő, a terület pedig közös osztatlan tulajdon. Vagyis kész jogi káosz uralkodik, ami az összes ott működő céget gúzsba köti, illetve ezen tisztázatlan állapot miatt az önkormányzat sem tud – ha akarna se – az ügyben előrejutni. A gazdasági oldalát nézve azért nem jó elgondolás, mert szerinte Európában, de Ázsiában is az acéltermelés mennyiségi visszaszorítására törekednek.
Vagyis az acélgyártás és ezzel együtt a csőgyártás nagyon távol esik az európai fejlesztési programoktól. Magyarországnak is egészen más az iparpolitikai törekvése – sorolta a nyugalmazott vezérigazgató.

 

Kapcsolódó cikk:

Népszavazás a miskolci kohászatról
Miskolc - Pontosan tíz napja, hogy az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatták azt a levelet, ami országos népszavazást kezdeményez egy miskolci stratégiai nagyüzem létrehozásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!