Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.29. 17:41

A Bodrogközbe jött volna az urán

<p>Dúsított uránium-csempészeket fogtak el a szlovák hatóságok - két magyar a letartóztatottak között. Összesen 481 gramm, 235-os és 238-as izotópszámú, por halmazállapotú dúsított urán volt a radioaktív anyag.</p>

Az anyagot és szállítóit még szerdán foglalt le a szervezett bűnözés elleni szlovák hivatal a kelet- szlovákiai Perbenyik községnél lévő szlovák- magyar határátkelőhely közelében. Az akció során három személyt tartóztattak le, kettőt Szlovákiában, egyet pedig a magyar szervek Magyarországon. A tettesek grammonként 3500 dollárét (több mint 600 ezer forint) akarták eladni az uránt, a vevőkről egyelőre a hatóságok nem árultak el semmit, miként arról sem, hogy a tetteseknek van- e még a birtokukban további sugárzó anyag.

Fedor László, Lácacséke polgármestere érdeklődésünkre elmondta, úgy értesült, a radioaktív anyagot az augusztusban ideiglenesen megnyitott, de csak gyalogosok számára használható Lácacséke és Perbenyik közötti határátlépési ponton akarták Magyarország területére hozni. Fedor László hozzátette, utólag megtudta, a határátkelőt már hetek óta figyelték a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai. A részletekre visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!