Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.11.20. 19:42

Hamarosan tető alatt a bükkábrányi ősfák

<p>Miskolc - Várhatóan már december elején beemelik a restaurálásra váró 8 millió éves ősfákat a Herman Ottó Múzeum mögött speciálisan kialakított épületbe. Az adománygyűjtő kampány sikeresnek bizonyult.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/oserdo-bukkabranyban/cn/boon-news-em_01-20070808-015738"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" />&#160;<B>Ősfalelet</B></A></p>

Az adományokból már több mint 30 millió forint jött össze a különleges ciprusok megmentésére - mondta Veres Lászlóigazgató. Még 12 millió forintra lenne szükség az építkezés befejezéséhez. Van minisztériumi ígéret a pénz kifizetésére, ha azonban ez nem jön össze, akkor a múzeum saját költségvetéséből gazdálkodja ki az összeget. A kedvező időjárást kihasználva jó ütemben halad a múzeum mögötti területen a bükkábrányi őslelet restaurálására szolgáló épület kialakítása – tudtuk meg Helyes Zoltán, műszaki vezetőtől. A tetőn négy darab több mint 3-szor 3 méteres nyílás lesz – ezeken keresztül emelik be a fákat. A nyílásokat lezáró fedél előgyártása folyik, várhatóan két héten belül megkezdhetik az előkészületeket az első a homok kalodában maradó fatörzs beemelésére.

Biztosra akarnak menni

Újabb megfontolások alapján ugyanis úgy döntöttek: két fa cukros restaurálását kezdik el először. Egy a homokos ágyazatban, egy pedig vízzel telt tartályban várja további sorsát, mely nagyban függ a cukros módszer eredményességétől és a további szakmai konzultációktól. Nemrégiben Firenzében járt egy farestaurálással foglalkozó konferencián a múzeum két munkatársaBánfalvi Ferencfőrestaurátor és Veres Jánosvezető régész. Számos tapasztalattal tértek haza az eszmecseréről, ahol az európai tudományos és műszaki kutatás vezető szervezetének ( COST ) szakembereivel találkoztak. Ott voltak a svéd Vasa hajók és a lengyel mocsárban talált gerendavár restaurátorai is – mondta el Bánfalvi Ferenc. Utóbbit szintén a cukros technológiával konzerválták a kollégák, sok technikai részletet átadtak a rövid találkozón. Jelentős kutatási igény is jelentkezik a fákat illetően, a beemeléskor számos kutató jelezte mintavételi igényét, melynek ellentételeként a kutatási eredmények cseréjében állapodtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!