Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.29. 13:00

Addig jó, míg nem csúszik tovább

<p>Miskolc - A talaj egyelőre nem csúszik tovább Perecesen. De nem tudni, mit hoz a jövő.</p>

Olvasónk úgy tudja, Miskolc-Perecesen is hasonló tragédia várható, mint Dunaszekcsőn, ahol a löszfal mozgása miatt két hétvégi házat kellett eddig kiűríteni. Perecesen ugyan nem löszfal okoz majd bonyodalmat, de a talaj csúszása miatt elkerülhetetlen lesz a kilakoltatás olvasónk szerint. Utánajártunk, jogos-e a félelem.

Csúszó rétegek

Első ízben a miskolci önkormányzat építési igazgatási osztályvezetőjénél, Balázs Barnabásnál érdeklődtünk, aki elmondta: néhány éve Perecesen a Liszkay Gusztáv utcában valóban életveszélyessé vált egy-két lakóház a talaj csúszása miatt. Akkor az önkormányzat segítségével a közvetlen életveszélyt elhárították, majd a lakók gondoskodtak a falak vagy az alap megerősítéséről. Az eset után geológiai tanulmány is készült, ebből kiderült: az enyhén lejtős területen különböző minőségű talajrétegek kerültek egymás felé, ez okozza a csúszást. Azóta a lakók nem jeleztek problémát, állította az osztályvezető, aki azt is elmondta, az önkormányzat mindig rendelkezik egy-két üres szükséglakással nem várt kilakoltatások esetére.

 Alapot erősítettek

Az egyik életveszélyessé vált lakóház tulajdonosa Kassai Andrásné, akit még mindig megrendítenek a 3-4 évvel ezelőtt történtek.
- Egy augusztusi heves esőzés után kezdődött a baj - emlékszik. - A falon repedések keletkeztek, majd életveszélyessé nyilvánították a házat. Fogadtunk egy statikust, aki tervet készített a ház megmentésére, 17 köbméter betonnal erősítettük meg az alapot. A szomszéd házat azonban le kellett bontani, helyére egy könnyű szerkezetes épület került. Az utcában több házban is keletkezett kár, de csak egy biztosító fizetett, amelyik szerződésében szerepelt a talajcsúszás okozta kár is. Nekem szerencsém volt, mert ennél a biztosítónál kötöttem szerződést.
A geológiai tanulmányt az utca lakói is megkapták, az azonban nem derült ki belőle, hogy mit hoz a jövő: csúszik-e a talaj tovább vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!