Borsod-Abaúj-Zemplén

2007.12.10. 18:07

Egy ,,régi motoros" a mentőknél

<p>Miskolc - Szolgálaton kívül is mentett már életeket Szalontai László mentőtiszt. Vajon mire gondolt, amikor a pénteken Budapesten történt esetet hallotta: két mentő saját motorjára pattant, hogy megmentsen egy gyereket?&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mento-otlet-penzt-vagy/cn/boon-news-em_01-20071122-042655"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A mentőkről szóló korábbi cikkeink</B></A></p>

,,Pénteken már véget ért a műszak, a mentők éppen hazakészültek, amikor a riasztást kapták. Mivel az állomáson minden kocsi dolgozott, a két mentő saját motorján, műszerek nélkül indult el." Mire gondolt Szalontai László az OMSZ miskolci állomásának szolgálatvezető mentőtisztje az országot bejárt hír hallatán?
- Az első gondolatom az volt, hogy a kollégák részéről természetes magatartás volt. Én és bármely itteni kollégám hasonlóképp cselekedtünk volna, ha nálunk történik. Az ember civilben is csak azt tudja tenni, amire felesküdött: életet ment, ha a szükség úgy hozza. A különbség csak annyi, hogy civilben nincs segítségére másik kolléga, s megfelelő műszerek. Segítséggel kicsit többet ér.

Egyenesen a műhelyből

Két esetet is tudott említeni, amikor nem ,,kiszállóként" volt beosztva, hanem a mentőállomáson belüli szolgálati munkára. Az egyik alkalommal egy infarktusgyanús ismerőshöz, a másik esetben egy ismeretlenhez, akinek két ujját levágta az abrichter, nem tudtak szabad kocsit küldeni.
- Én viszont tudtam, hogy egy kocsi javítás alatt áll a műhelyben. Sikerült a főápolót és a gépkocsivezetőt is elérnem, mentőtisztként pedig magam pattanatam autóra.
Egy olyan esetet is elmesélt, amikor egyáltalán nem dolgozott, mégis mentett.
- Egyszer a szemem láttára ugrott ki két diáklány a vonatból, s az egyik ott maradt mozdulatlanul a földön. Fel sem merült bennem, hogy ne rohanjak oda segíteni...

Volt, csak kevesebb

Szalontai László, mint ,,régi motoros" a mentésben, állítja, hogy mindig is előfordultak olyan helyzetek, hogy több baleset, rosszullét történt egyszerre, mint amekkora a szabad mentőkapacitás.
- Csak talán mostanában, az ismert megszorítások nyomán, egy kissé gyakrabban. Ilyenkor jól jön a tapasztalat, hogy az ember rangsorolni tudjon, illetve ma már számítógépen van az a cheklista, amely alapján kérdéseket teszünk föl a bejelentőnek, ez segít eldönteni, milyen szintű mentőkocsit kell a helyszínre küldenünk.
Bár ahhoz kétség sem fér, hogy egy klinikai halál elsőbbséget élvez, a mentőtiszt elmondta, amennyiben nyugodt, korrekt hívóféllel van dolguk, nem egy esetben sikerült már telefonon keresztül irányítani az újraélesztést a mentő megérkeztéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!