Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.04. 19:05

Aranyat kerestek a füzérkajatai Korom-hegyen

<p>Füzérradvány - A Carpathian Gold Inc. végzett kutatásokat a Füzérkajata–Korom-hegy Erdőbirtokosság területén. Hat helyen végeztek feltárásokat és annak végeztével a helyreállítási munkákat is elvégezték.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/aranyat-kutattak-a-korom-hegyen/cn/boon-news-em_01-20080304-114326"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Fúrási eredmények</B></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/aranyat-kutattak-a-korom-hegyen/cn/boon-news-em_01-20080304-114326"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Aranyláz Zemplénben</B></A></p>

Füzérradvány környékén arany- és ezüstlelőhelyekre bukkant a kanadai Carpathian Gold Inc. – írta egy országos napilap. A lap szerint a romániai és magyarországi nemesfém-bányászati koncessziókkal - ezen belül Füzérradvány környékén százszázalékos feltárási joggal - rendelkező társaság első kutatófúrásai tonnánként 257 gramm ezüstöt és 3,33 gramm aranyat tartalmazó kőzetet ,,metszettek át" - derül ki a cég bejelentéséből.
Bizakodásra okot adó értékű aranyat és ezüstöt fedeztek fel egy eddig nem vizsgált kőzetrétegben - mondta Dino Titaroelnök-vezérigazgató a Bloombergnek. Elemzik az eredményeket és eldöntik, milyen további lépéseket tesznek a projektben. A Carpathian jelentése és Titaro nyilatkozata nem tér ki arra, hogy a feltáró fúrásokat ipari tevékenység, azaz bányászat is követi-e majd.

Korrektek voltak

- A Korom-hegyen az elmúlt év nyarától mintegy három hónapon keresztül végzett fúrásokat a vállalat – mondta érdeklődésünkre gróf Károlyi László, a Füzérkajata–Korom-hegy Erdőbirtokosság elnöke. – Nagyon korrekt partner volt a vállalat, hiszen minden, a szerződésben lefektetett pontot az utolsó betűig teljesítettek. Hat helyen végeztek feltárásokat és annak végeztével a helyreállítási munkákat is elvégezték.
- Füzérradvány környékén utoljára több mint tíz évvel ezelőtt végeztek ilyen irányú kutatásokat – mondja Czili Mátyás, Füzérradvány polgármestere. – Akkor elfogyott a pénz, a kutatások befejeződtek és azóta az önkormányzatunkat ilyen kéréssel nem keresték meg.

Egy folyamat kezdete?

A Nagy-Britanniában bejegyzett, de kanadai székhellyel is rendelkező cég honlapján rá lehet bukkanni a magyarországi projektek között a füzérradványi kutatásokra is, amelyek igazolják is ezeket az adatokat, de el is térnek attól. Ugyanis a közzétett adatokból kiderül, hogy a Korom-hegyen végzett fúrások esetében előfordult, hogy tonnánként 5,73 gramm aranyat, míg máshol ugyanilyen kőzetmennyiségben 883 gramm ezüstöt találtak.
- Ezekből még nem érdemes semmilyen következtetést levonni – mondta portálunknak Ilkeyné dr. Perlaki Elvirageológus, aki a nemzetközi vállalatot Magyarországon képviseli. – Kicsit elsietettnek tartom, hogy ezt a fúrássorozatot így felfújták, hiszen ez csak egy folyamat kezdete. Arra adhat támpontot, hogy érdemes-e további kutatásokat végezni ezen a területen. Ha sikeres is lesz a folyamat, legalább öt-hat év telik el egy esetleges bányanyitásig. Előtte azonban azt is vizsgálni kell, ezen a területen megéri-e egyáltalán aranyat bányászni. Az biztos, hogy a romániai projektek sokkal biztatóbbak és nagyobb eredménnyel kecsegtetnek.
Ilkeyné Perlaki Elvira hozzátette, a Carpathian Gold Inc. nem az a vállalat, amely egy évtizeddel ezelőtt ezen a Zemplénben kutatott.

Megéri?

Ilkeyné Perlaki Elvirageológus elmondta, nem olcsó mulatság egy kutatás sem, hiszen az ilyen célú fúrások méterenként 30 ezer forintba kerülnek. Ezért egy ilyen jellegű munka a járulékos költségekkel együtt többmillió forintba kerül. Éppen ezért csak az adatok részletes elemzése után döntenek majd arról, tovább kutatnak-e Zemplénben.


-bg-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!