Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.16. 14:51

„Hogy ne tapossunk füvön, fán, virágórán Miskolcon...”

<p>Miskolc - Hogyan tovább? Mikor épülhet meg Miskolc új főtere, a Szent István tér? Egyáltalán: mennyire időszerű ma, hogy megépüljön? A város főépítészét kérdeztük. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-kozgyulesi-ules---2007-oktober/cn/boon-news-em_01-20071010-095349"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<B><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/miskolci-kozgyulesi-ules---2007-oktober/cn/boon-news-em_01-20071010-095349">A közgyűlés döntése a Szent István térről </A>&#160;</B>&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_tv_nytervek_2008_03_16_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Látványtervek 2008.03.16." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Előreláthatóan április 8 -tól a Miskolci Galériában nyílik meg a Szent István tér rekonstrukciójára kiírt ötletpályázat díjazott, illetve megvételt nyert pályamunkáiból összeállított kiállítás, tájékoztatta a Borsod Online-t Viszlai József. A főépítész célja, hogy a városfejlesztés részeként született pályázati terveket - a szakmai fórumokon túl - a városlakó polgárok is megismerhessék.
(A pályázat kiírói a hét elején hirdettek eredményt – melyről portálunk is beszámolt. Több nívós terv kapott elismerést, így ezek alapján megszülethet a mostani Szent István tér helyén a városhoz méltó főtér.)

Fontos, hogy legyen

Megkérdeztük, ennyire fontos ez most a városnak? Hiszen a Szent István tér most is él: sokan pihennek ma is a virágóra környékén.
A főépítész szerint a városok főtere meghatározó, kiemelt jelentőségű. Jelenleg nincs valódi főtér, sem az Erzsébet tér, sem az új Hősök tere nem alkalmas városi rendezvények megtartására.

A Szent István térrel kapcsolatban így fogalmazott: „A megszokás nagy úr. Ne nyugodjunk bele, hogy szükségmegoldásokban élünk.” Tarthatatlan, hogy egy városi rendezvény, koszorúzás, koncert, és a többi esetén a villamos (tűzijáték idején a gépkocsi és buszforgalom is) leállásra kényszerül, a tömeg burkolt térfelület hiányában a füvön, fán, virágórán tapos. De pihenőparknak is alkalmatlan a tér, amelyet nagy forgalmú út, több száz gépkocsi parkolója, annak minden zajával és légszennyezésével vesz körbe.

– Mi történik a pályázat után? A díjazott terveket hogyan használják fel, készül-e további terv? – kérdeztük a főépítésztől.

Viszlai József elmondta, a tér kialakítására nem terveznek újabb pályázatot, hiszen arra a jelenlegi pályázat választ adott. Az ötletpályázaton elismert terveket figyelembe veszik a szabályozási terv korrekciója során. Az elfogadott szabályozás alapján a következő feladat a térfalak kialakítása.

Továbbgondolják

A tér keleti oldalára az Ikeron Rt. megbízásából egy szállodaegyüttes tervei már elkészültek. A nyugati térfalra, (mely saroképülete jelenleg egy banképület) még nincs pontos program. Az új tér kialakítása a határoló épületek építését követően, vagy azzal egyidejűleg történhet, hisz a tér használatát a körülötte zajló építkezések erősen korlátoznák. A határoló épületek és tér részletes terveinek elkészítése a város és az érintett ingatlantulajdonosok megbízásai alapján a jóváhagyott szabályozást követően indulhat. A keleti térfal szállodaépületének kialakítására több tervváltozat is készült, melyet a városvezetés és az ellenzék erősen kritizált. Az ötletpályázat elfogadott javaslatai alapján változik a keleti térfal jelenlegi iránya, akár több terület is állhat a szálloda rendelkezésére, így módosulhat annak tömege, arányai és homlokzatkialakítása is.

 

Országos pályázatok
A főépítész a jelentős önkormányzati beruházások előkészítésénél, tervezésénél szükségesnek és a város számára mindenképpen hasznosnak tartja országos pályázatok kiírását. Megtörténhet ez Tapolca esetében is, az ősparktól az egyetemig, és tovább is: az Avas rendezetlen területeire. Tervei között Lillafüred, sőt a kohászat hatalmas területe is szerepel, bár ez utóbbi kaotikus tulajdonviszonyai meghiúsíthatják e szándékot.


Újabb látványtervek
Az egyik díjazott terv látványképeit már láthatták olvasóink, mégpedig a Pirity Attila vezette Stúdió Kft. terveiből. Most a másik díjazott a budapesti Gyalai-Korpos Gyula által vezetett tervezőcsapatét is bemutatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!