Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.23. 15:19

"Nyuszi hopp..." az ovisoknál

<p>Miskolc - Oviriportot készítettünk arról, hogyan készülnek a legkisebbek a „locsolkodós, csokitojásos ünnepre”. Ugyanis a kicsiknek az egész hete erről szól az oviban, amiről nagyon szívesen meséltek.</p>

Ábend kék tojást fest, Zsófi rózsaszínt, Dániel pedig termésragasztással díszíti a hímestojást, ők ugyanis csoporttársaikkal együtt a Húsvétra készülnek a Belvárosi Óvoda hetes csoportjában. Az ünnepi díszek készítése mellett kérdéseink nyomán a húsvétról is csacsognak, ami nekik a locsolkodós, csokitojásos ünnep, jóllehet az oviban sokat hallanak a húsvétról, a nyusziról, a tojásról és mindezek jelentéséről. A lányok jól tudják, ilyenkor kölnivel öntözik meg őket. A szőke Zsófit például nagyon sokan. Elmesélte: őt reggel locsolja meg 7 éves bátya és apukája, illetve a hozzájuk érkező vendégek, de azért azt sem felejtette el megemlíteni, hogy szokás szerint ilyenkor ünnepi ruhába öltöznek és sok finom ételt készít az anyukája.
Vilmos és Albert, az ikrek az ovis lányokat is meglocsolják és persze anyukájukat. Büszkén mesélték: ezért csoki tojást kapnak, de Albert szerint már pénzt is kaptak anyukájuktól. Sokat? – kérdeztük tőle. „Ennyi” – és széttárta kicsi karjait. Gergő viszont nem emlékszik, hogy bármikor is bárkit meglocsolt volna, Olivér viszont a lányokat az oviban és az anyukáját is megöntözi. És kiderült az is: Petrát vízzel öntözi meg a papája, amiért cserébe az oviba készült festett tojásokat adja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!