Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.03. 21:21

2008 a kamarai választások éve

<p>Miskolc –&#160; A 2008-as kamarai választások jegyében telt a BOKIK miskolci küldöttgyűlése csütörtökön.</p>

A koalíciós viszály nagyon sokba fog kerülni a magyar gazdaságnak, több tízmilliárdos lesz a kár többek között a tőzsde mélyrepülése és a befektetői bizalmatlanság miatt. Hogyan rendeződhetne minél gyorsabban ez a helyzet? Egy biztos, nagyon kellene, hogy végre legyen „gazdája” a gazdasági minisztériumnak ahol a vállalkozásokra nézve nagyon fontos döntések születnek – jelezte Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke a szervezet XXXI. Küldöttgyűlésén, csütörtökön.

Higgadtan képviselni...

Mint jelezte, bár ez a küldöttgyűlés már a kamarai választások jegyében telt (ez volt az utolsó ebben a felállásban), azaz legfontosabb feladata az október elejére kiírt választásokhoz szükséges intézkedések elfogadása volt, de a szervezet országos és megyei elnökét hallgatva sokan adtak hangot az elégedetlenségüknek a jelenlegi gazdasági helyzet miatt, még az engedetlenség is szóba került. A kamarának azonban az a legfontosabb feladata, hogy higgadtan, szakmai érvekkel alátámasztva képviselje a vállalkozások érdekeit és közvetítse kéréseiket, javaslataikat és elvárásaikat.

Bihall Tamás hozzátette: a megye és a régió gazdaságának fejlődése a záloga annak, hogy a helyi cégek helyzete is javuljon. Ennek érdekében több fejlesztési forrást kell biztosítani, ami munkahelyteremtésre, technológiai és egyéb beruházásokra biztosítana lehetőséget. Legalább ilyen fontos, hogy a közeljövőben induló nagy projektekbe bevonják a helyi cégeket. A kamara segítséget ajánl annak érdekében, hogy például a villamosprojekt esetében ráirányuljon a figyelem azokra a vállalkozásokra, akik részt tudnának ebben venni. A cél, hogy ezeknek a forrásoknak minél nagyobb része itt maradjon, helyben hasznosuljon.

A szakképzésről

– Legalább ilyen fontos a szakképzés kérdése. Ebben az évben a meglévő 16 szakma után újabb 11 kerül kamarai gondozásba, ami egyben azt is jelenti, hogy a kamara határozhatja meg, befolyásolhatja a megye és a régió beiskolázási szerkezetét, mindezt persze a munkaerőpiaci igények figyelembevételével – jelezte Bihall Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!