Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.19. 10:54

A köztársasági elnök avatja a Magyar Nyelv Múzeumát Széphalmon

<p>Széphalom - A B.−A.−Z. megyei Közgyűlés, Sátoraljaújhely Önkormányzata, az Anyanyelvápolók Szövetsége, a B.−A.−Z. megyei Múzeumi Igazgatóság közös rendezésében tartják a Magyar Nyelv Hete országos megnyitó ünnepségét Széphalomban.</p>

Az április 23-i rendezvény keretében 11 órakor dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke felavatja a Magyar Nyelv Múzeumát. A Magyar Nyelv Hete rendezvénysorozatát dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitja meg, a résztvevőket pedig dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés elnöke köszönti.

Köszöntésüket hozzák a Magyar Nyelv Múzeumának megnyitása alkalmából: Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere, dr. Kazinczy Ferenc, az író ükunokája (Stockholm), dr. Sipos Lajosegyetemi tanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság elnöke (Budapest), Halász Péter etnográfus, a Honismereti Szövetség elnöke (BudapestCsángóföld), dr. Péntek János egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke (Kolozsvár).

Az intézményt átveszi: dr. Veres László megyei múzeumigazgató, a kiállításokat és a múzeumépületet bemutatja: Fehér József múzeumigazgató, a Kazinczy Ferenc Társaság elnöke és dr. Radványi György egyetemi docens, az épület tervezője.
A sátoraljaújhelyi vasútállomásról 10 óra 15 perckor a távolról érkező kedves vendégek szállítására autóbusz indul Széphalomra, visszafelé 15 órakor A Magyar Nyelv Múzeuma parkolójából indul különjárat a sátoraljaújhelyi állomásig.
-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!