Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.16. 17:20

A miskolci közgyűlés előterjesztései

<p>Miskolc - Négyes interjú: a miskolci közgyűlési pártok a csütörtöki ülés négy előterjesztéséről.</p>

1. Zárszámadás
2. Iskolai körzethatárok módosítása
3. Sportkoncepció
4. Idegenforgalom

Dr. Simon Gábor(MSZP frakcióvezető)

1.Városunk 2007. évben nehéz pénzügyi körülmények között nemcsak hogy működtetni tudta intézményrendszerét, hanem jelentős beruházások is megtörténhettek. Az önkormányzat vagyona tízmilliárd forinttal növekedett, amely jelentősen meghaladja a hitelként kényszerűségből felvett összeget. Év közben sikerült a tervezetthez képest a kiadásokat lefaragni és a bevételeket növelni, amely jelentős lépés a későbbi stabilitás megteremtése érdekében. Jelentősebb beruházásaink a nagy volumenű útrekonstrukciók, a Petőfi tér, Hősök tere átépítése, bükkszentlászlói gázvezeték kiépítése, Diagnosztikai Központ megépítése és az országszerte is jelentős panel-program folytatása.

2. Az alapfokú nevelési-oktatási intézmények fejlesztési tervének figyelembevételével a törvények által megszabott keretek között módosítja a közgyűlés az iskolai körzethatárokat. A módosítás során kiemelt figyelmet fordítunk az esélyegyenlőség megteremtésére. A körzethatárok kialakítása során a törvényi rendelkezések kötelező szabályokat írnak elő, melyek behatárolják mozgásterünket. Külön fontos szempont a szakemberek számára a tendenciák figyelemmel kísérése és a jövőben megtárgyalandó intézkedési terv elfogadása.

3. A sportkoncepció 2003-as elfogadása óta jelentős változás következett be a sport infrastruktúra területén, elég csak a sportcsarnok átépítésére, a stadion fejlesztésére, vagy az új jégcsarnokunk megépítésére gondolni. Ezen fejlesztések és a sporthoz kapcsolódó szokások szükségessé teszik a sportkoncepció módosítását. Legjelentősebb változás a kiemelt egyesületekkel történő és biztonságot garantáló hároméves szerződések megkötése, valamint az ún. 1+1 forintos szabály bevezetése, amely kötelezővé teszi az egyesületek számára azt, hogy legalább annyi szponzori támogatást gyűjtsenek, mint az önkormányzati támogatás.

4. Az idegenforgalom és marketing területén változatlan céljainkat nehezebb körülmények között kellett megvalósítani, hiszen az utcai zavargások akadályozták az idegenforgalom magyarországi fejlődését. Továbbra is célunk a város arculatának és megítélésének javítása, valamint turisták tartózkodási idejének meghosszabbítása. A tavalyi évben ismét sikeresen működött a város idegenforgalmi alapja, amely nagyszámú pályázónak nyújtott segítséget. 2008. év fókuszába a reneszánsz év programsorozatát helyezzük, amely ismét lehetőséget ad városunk széleskörű bemutatására.

Lenártek András(Fidesz, frakcióvezető-helyettes)

1. Annyiban más a helyzet az előző évekhez képest, hogy most már komoly fenyegetettségnek van kitéve a város. Rekordösszegű, rossz összetételű a hiány, kezelhetetlen az adósságállomány. Ezt igazolja, hogy három éven át nem törleszt adósságot Miskolc, mert haladékot kért.

2. Az iskolai körzethatárok módosítása rossz megoldást kínál. Elképzelhetetlen például, hogy Lyukóból Diósgyőr legtávolabbi pontjába járjon egy amúgyis hátrányos helyzetű gyerek. Biztos, hogy nem szolgálja az esélyegyenlőséget, ráadásul álhumánus.

3. A szándék jó, ám az előterjesztés koncepciónak nem nevezhető. Nem hosszú távra szól, hiányzik belőle például a sportiskoláról szóló elképzelés, vagy a diósgyőri sportliget kérdése. Nincs benne egy leltár a sportlétesítményekről-ingatlanokról.

4. Az idegenforgalomról-turisztikáról szóló tájékoztató számos gondolatot felvet. Például azt, hogy még több eszközt kell bevetni annak érdekében, hogy Miskolc vendégforgalma tovább nőjön. Vannak jó jelek, és vannak óriási gondok. Utóbbiak közé tartozik Tapolca elkeserítő helyzete.

Szabó Tamás(SZDSZ frakcióvezetője)

1. Az elmúlt évekhez viszonyítva alapvető különbség a bankhitel összegének a jelentős növekedése és a beruházásra fordított összeg csökkenése. Ez a két mutató mindenképpen azt jelzi, hogy a költségvetésben lévő feszültségek nem oldódtak, az egyensúly őrzéséhez jelentős erőfeszítésekre van szükség.

2. Támogatjuk az előterjesztést, bár meg kívánjuk jegyezni, hogy ma már szabad iskolaválasztás van, mindenkinek joga van megválasztani azt az iskolát ahová a gyermekét járatni szeretné. Az önkormányzati iskolák nem utasíthatnak el jelentkező tanulót, szemben az egyházi és alapítványi iskolákkal. Így a szegregáció megállítása kétséges.

3. Szép, hasznos és sokszor hallott elveket, célokat és feladatokat fogalmaz meg, a lényeg azonban a finanszírozás mikéntjén és hatékonyságán van, erről azonban kevesebbet tudtuk meg, bár pozitívum, hogy felsorol néhány kiemelten támogatandó sportágat, de hasznos lett volna ennek alátámasztása elmúlt évi eredményekkel, lehetőségekkel.

4. Jól felépített, sok információt, adatot tartalmazó anyag, hasznos az elmúlt évi munka megítélése szempontjából, illetve lehetőséget ad arra, hogy felmérjük Miskolc város pozícióját, lehetőségeit. Mindezt a 2008-ra tervezett munka is megerősíti, különösen jónak ítéljük a rendezvények hatásvizsgálatának kiterjesztését, mely további lehetőségek feltárását, illetve a meglévők megerősítését teszi lehetővé.

Molnár Péter(KDNP frakcióvezető)

1. A zárszámadásból is kitűnik, hogy Miskolc hihetetlenül nagy adósságterhet görget maga előtt. 2002 és 2006 között kimagaslóan sok hitelt vett fel a szocialista városvezetés és mi, kereszténydemokraták úgy látjuk: vészesen eladósították a várost. Emellett a városi intézményekből egyre több embert bocsátanak el! Tehát a helyzetünk egyre rosszabb és már most látszik: a 2008-as esztendő is nagyon rossz lesz, amit tetéz, hogy vészesen tovább nő az adósságunk.

2. Tisztában vagyunk vele, hogy egy törvényi szabályozás miatt rajzolja át a körzethatárokat a hivatal, viszont attól tartunk, hogy a lyukói, hátrányos helyzetű gyerekek számára aránytalanul nagy tehernövekedés fog bekövetkezni. És egyáltalán nem vagyunk benne biztosak, hogy csak ez az út a járható. Álhumanisztikus a megoldás! Itt persze országos oktatáspolitikai szabályozásról van szó.

3. A KDNP frakció véleménye szint jó lenne, ha végre lenne a városnak egy igazi, a szakmával is egyeztetett, közösen kialakított testnevelési és sportkoncepciója. Aláhúznám: igazi! Nagyobb hangsúlyt és támogatást kellene fektetni a diák- és tömegsportra. Érthetetlen, hogy a kosárlabda miért nem preferált sportág, de az is, hogy számtalan más, nagy hagyománnyal rendelkező szakágat miért nem támogat a város.

4. Sajnálatos, de tény, hogy az utóbbi években valós idegenforgalmi beruházás egyáltalán nem történt Miskolcon. Valamint az, hogy nincsen egy valós idegenforgalmi koncepciót. Probléma, hogy Tapolca, ami idegenforgalmi zászlóshajónk lehetne, agonizál. A tájékoztató anyagból kiderül, hogy a tavalyi év negatív tanulságait is levonva, lenne még mit fejleszteni. És ez a város dolga lenne!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!