Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.10. 16:48

Parlagfű-mentesítés: örökzöld "dallamok"

<p>Miskolcon tartották a Parlagfűmentes Magyarországért akció programnyitó rendezvényét, amelynek az ÁNTSZ Regionális Intézetének kirendeltsége adott otthont.&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-pollenes-olvaso_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

A parlagfű elleni védekezés nem tűr halasztást, az örökzöld, sokunk egészségét megkeserítő problémáról rendeztek fórumot az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézetének Miskolci Kirendeltségén.

A veszélyek

A parlagfűről tudni kell, hogy szinte mindenhol megtalálható, veszélyesen agresszív, dúsan elágazó, terebélyes növény. Nálunk ilyenkor kezdődik a magok csirázása, májusig az összes kikel, megjelenése pedig az őszi fagyokig várható. Számos felmérés igazolja, hogy hazánkban, más országokhoz hasonlóan, évről-évre emelkedik az allergiás betegségben szenvedők száma, ami jelentős teher mind az egyén, mind a társadalom számára. A középiskolások harminc-negyven százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, s ez az arány a felnőtt lakosság körében valamivel kedvezőbb, mégis mintegy két millió ember érintett.

Egy is sok...

Péterfia Éva, a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke előadásában kijelentette: a hatósági intézkedések nem tesznek kivételt az állami, az önkormányzati és a magántulajdonok (tulajdonosok) között, valamennyien azonos elbírálás alá esnek. A növény- és talajvédelmi igazgatóságok tavaly 168 millió forint büntetést szabtak ki, a pénzt az APEH adó módjára hajtja be. A statisztikák szerint 43 ezer felszólítást küldtek ki, s ez nagyon sok, egy ilyen tartalmú levélnek sem szabad lenne megszületnie.

Bodnár Judit regionális tisztifőorvos a pollenhelyzetről beszélt és feltette a kérdést: érdemes-e kimozdulni otthonról, utazást szervezni oda, ahol magas a fertőzöttség? Szerencsére a Miskolcon élőket tavaly nem fenyegette magas koncentráció, bezzeg Egerben... Ismét megszervezik a parlagfű-mentesítési hetet, lesz növénygyűjtés, rajz- és fotópályázat, jegyzői értekezlet, szakmai konferencia, vagyis lefedik az egész szezont. A tisztifőorvos köszönetet mondott a sajtószerveknek, melyek képviselőit a parlagfű elleni harc egyik legfőbb szövetségesének nevezett. A fórumon szó volt még a mezőgazdasági szakhatóság feladatairól és a védekezés technológiai lehetőségeiről is.

Matricát kapnak

Azok a házak, lakók és utcák, akik és amelyek rendben tartják portáikat, valamint környéküket megkapják a parlagfű mentességet igazoló matricát. Az idén nagy gondot fordítanak az ellenőrzésre, hogy kiszűrjék az esetleges pontatlanságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!