Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.28. 06:29

Cseppkőbarlang születése Miskolcon az aluljáróban?

<p>Miskolc - Képzeletbeli turistánk (nevet is kapott: Leopold) azután, hogy túlélte az alsózsolcai szennyvíztisztító telep gáztámadását, leszáll a Tiszain és rácsodálkozik a csodálatos állomásépületre, a rengeteg szemétre a kilencedik vágánynál és tanúja lesz egy cseppkőbarlang születésének.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Turitaként a Tiszai Pályaudvaron 2008.05.27."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Turitak_nt_a_Tiszai_P_lyaudvaron_2008_05_27/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Turitaként a Tiszai Pályaudvaron 2008.05.27." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tiszai-miskolc-palyaudvar-cseppko.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tiszai-palyaudvar-miskolc-selyemret-kocsmasor.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tiszaiszegyen-2.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A vonatról leszálló Leo-t kissé kétségbe ejti az aládúcolt tető a kilencedik vágánynál a peronon állva, majd miután a szerelvény továbbrobog, kisebbfajta hányingerrel küszködik. A sínek közül előkandikáló fekália látványát nem tudja befogadni, ezért inkább a szétdobált flakonokra koncentrál. Fogja táskáját és elindul a lépcsők felé majd visszatekint a peronra, a szürkeségtől és a kopottságtól lassan elveszti az életkedvét.

Az aluljáró látványa sem pumpálja tele agyát boldogsághormonokkal, felérve az állomásépülethez viszont újra erőre kap, az aulába lépve az állkapcsát próbálja összekaparni a padlóról, mert ilyen szépségre nem számított, a csillárt percekig szugerálja, nem bír tőle elszakadni.

Leopold úgy dönt, hogy nem taxizik és elindul a villamosmegállóba az aluljárón keresztül, ahol újabb szagélményben részesül. Gyakran nyilvános vizeldének nézik az arra járók az aluljárót, a pisifoltokat felszórták valami fertőtlenítővel, a két szag keveredéséből, pedig valami borzadály született. Már-már az égre néz és akkor látja, hogy hoppá, az itteni hőmérséklet és nedvességtartalom éppen kedvező a cseppkövek kialakulásához, nem kell ahhoz a Bükkig vándorolnia. Előkaparja az útikönyvét, ott nem tesznek említést, erről a csodáról, így a felfedezők büszkeségével csattogtatja fényképezőgépét és nyomja a rec gombot kameráján. Felérve a villamoshoz fiatalok hozzávágnak egy flakont és inkább a taxi mellett dönt mégis.

A taxiból csak bámul, mint hal a szatyorban, amikor végigmennek a kocsmasor mellett és arra a kérdésre keres választ, hogy Miskolcon a nők miért állnak olyan lenge öltözékben a buszmegállóban? A selyemréti házak omló vakolata már szinte meg sem hatja, nincs mese, valamit elkavart: eltévesztette a várost, de az is lehet, hogy valahol a Balkánon van?

- sothis -

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!