Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.05.25. 12:45

Parlagfű: gyomnyomon járva

<p>Miskolc - A parlagfű-mentesítés elmulasztása akár 2 millió forinttal is bírságolható. Gyomnyomon jártunk.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/draga-ellensegunk-a-parlagfu/cn/boon-news-em_01-20080521-035419"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Törvény a növényvédelemről </B></A>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-parlagfu-elleni-vedekezesrol/cn/boon-news-em_01-20070907-111723"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A parlagfű elleni védekezésről </B></A></p>

Gyomnyom címmel játékos, prevenciós programmal kapcsolódott az ÁNTSZ regionális intézete, annak is az egészségfejlesztési osztálya a miskolci Cora Áruházban megrendezett szombati Kölyökklubhoz.

Dr. Béres Emeseregionális tisztiorvos és kolléganője fogadja a gyerekeket – és szüleiket – az asztalkáknál, ahol természetesen lehet rajzolni, lehet okosodni parlagfű és egyéb allergének témakörben, hogy utána – vagy még érdekesebb talán: előtte – gyerek és szülő kitöltse a nyolckérdéses parlagfű-totót.

A ruhát ne...

Vannak ismertető kiadványok, ezek egyikből idézünk: a szénanáthásnál éjjel ne legyen nyitva az ablak, a szellőztetésre legjobb idő az este 10 és éjfél közötti. Azután: a ruhákat ne a szabadban szárítsák. Aki parlagfűre allergiás, kerülje a dinnye, uborka, cukkini, banán, gesztenye, paradicsom, kerti saláta fogyasztását, az úgynevezett keresztreakció miatt.

Június utolsó hete lesz a parlagfűirtási kampány csúcsa. Hiszen ez a sokak életét megkeserítő gyomnövény ezután virágzik, addig kell kiirtani.
Dr. Béres Emese elmondta, hogy egyre sikeresebbek a programjaik, mind több gyermekintézmény vesz részt az országos pályázatokon. A parlagfű legfőbb „ellensége” a rendezett környezet. A belterületeken az önkormányzat, a külterületeken a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság feladata intézkedni. Irtatni, ha nem megy, büntetni. A maximális tétel 2 millió forintra is rúghat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!