Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.08. 16:24

A jó borász (is) holtig tanul - mondja Bock

<p>Kazincbarcika - A borok olyanok, mint akik készítették. Ezt az észak-borsodiak is megtapasztalhatták, mivel a Barcika Borkultúráért Egyesület meghívására Bock József 1997. Év Borásza mutatta be pincészetét.</p>

A Hotel Lukács különtermében azok, akik a minap megkóstolták Bock József borait, szembesülhettek azzal, hogy a nemes itóka magán viseli a gazda kezenyomát. A villányi Bock-borok ugyanis mindig derűt, tartást sugároznak, akárcsak a márka névadója.

A vacsorával egybekötött borkóstolás előtt Bock József a sajtó rendelkezésére is állt. Jó riportalanyként nem harapófogóval kellett kiszedni belőle a szavakat, áradt belőle a mondatfolyam magától is. Elmondta, hogy a család XVIII. században bevándorolt sváb telepesek leszármazottja. A betelepedés óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai apáról fiúra szállnak. 1981-ben édesapja halálakor rászakadt a mennybolt.

Először megijedt a feladathalmaztól, szerencséjére azonban jó évjárat volt, a bekövetkező szakmai siker pedig valósággal doppingolta.
Ahogy szomorú kényszerből átvette a családi pince irányítását, innentől kezdve szinte csak a bornak él. A gépész végzettségű Bock József édesapja példáját követve 1981-ben kezdett el tehát borászkodni, tőle tanulta a szorgalmat és az odafigyelést, a precízséget és a kitartást. Azt, hogy semmi sem halasztható másnapra és hogy a tiszta szőlőt csak a rossz kezelés ronthatja el.

A kezdetekkor, a zsigulis korszakban 35-40 hektó bor került a pincébe, azaz egy szüret egy Zsiguli ára volt. Nagy utat tettünk meg azóta, hiszen 1990-ig csak 3 ezer négyzetméter szőlője lehetett egy embernek, így minden gyerek nevére irattunk egy-egy birtokot. 1987-ben készítettem el az első palackos bort, a kilencvenes évek közepén pincészetünk már az ország legismertebbjei közé tartozott. A Magyar Bor Akadémia 1997-ben az Év Bortermelőjévé választott. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntettek.
A mindig víg kedélyű Bock József, a közkedvelt Bokszi rusztikus stílusú cabernet-ivel és cabernet alapú küvéivel alapozta meg népszerűségét. Borainak 60 százaléka rövidebb-hosszabb barrikhordós érlelést kap, és szinte mindegyik közös vonása a finoman jelentkező animális-földes jelleg és a markáns cseresség. A Bock pincészet zászlós bora a Bock Cuvée, erre a legbüszkébb. 18 hónapig barrique hordóban érlelt Cabernet Sauvignon 65 százalék, Cabernet Franc 30 százalék és Merlot 5 százalék, mely koncentrált ízekkel, nagy színintenzitással rendelkezik. Bársonyos, nagy testű bor. Illatában a dohány, ízében a csokoládé és vanília jelenik meg.

A mai napig tanulok - jelentette ki Bock József - , hiszen a jó borász (is) holtig tanul. A természet ugyanis mindig nyújt valami újat. A mostani időjárásváltozás, a nagy hőség igencsak megviseli az ültetvényt. A nyugati borkultúráktól rájöttem arra, hogy szüntelenül tökéletesíteni kell a művelés technikáját. Technológiai váltás nélkül lemaradnánk. Valamikor Európa éléskamarája volt hazánk, a magyar borok megítélése mégis sok kívánnivaló hagyott maga után, pedig a klíma, a csapadékeloszlás ideális, csak a szakmai hozzáértést nem szabad elhanyagolni. Fontos a folyamatos önképzés.
A minőség titka az, hogy ehhez kevesebb termés szükséges. Még az úgynevezett rossz években is lehet készíteni nagy testű borokat, ha jól választjuk meg a szüret idejét - mondja.
Szeptember 10-én kezdjük el és november közepén fejezzük be a szüretet. Szerintem az alapbor termeli az alaptőkét, az extra pedig az extraprofitot. Fontosnak tekintem a marketinget, mert a jó bornak is kell a cégér. Befektetés nélkül nincs haszon.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter társaságában a közelmúltban az Egyesült Államokban vett részt borbemutatókon is New Yorkban és Chicagóban. Felejthetetlen élményekkel gazdagodott. Optimista a magyar borászat jövőjét illetően. Erről árulkodik a távol-keleti térnyerés, és abban is biztos, hogy hamarosan visszatér az orosz piac.
Magát egyébként bulldog természetűnek tartja, aki folyton hajtja magát, a gyerekeitől is azt várja el, hogy a kitartás meglegyen bennük. Azt szeretném: úgy vegyék majd át a stafétabotot, hogy folytassák a sikertörténetet. A feleségem, Valika fogja a gyeplőt, neki igen sokat köszönhetek - mondja Bock József.

A Bock Pincészet borainak kb. 1 százalék (kb. 35 000-40 000 palack/év) jut el külföldre. 1992-től exportál borokat Nyugat-Európába (Ausztria, Németország, Hollandia, Dánia, Norvégia, Svájc, Franciaország), 1997 óta Japánba, emellett Hong Kongba, Lengyelországba, Szlovákiába és az Amerikai Egyesült Államokba is szállítanak borokat. A birtok 50 hektárján - melyek zömmel Villány legjobb fekvésű dűlőiben találhatók - 90 százalékban kékszőlők teremnek, portugieser, kékfrankos, cabernet franc és sauvignon, merlot, valamint syrah, a 10 százaléknyi fehérszőlő-területen pedig hárslevelű, olasz és rajnai rizling osztozik. Összetéveszthetetlen a Bock borok stílusa: bennük rejlik a gazda igényessége és elpusztíthatatlan szívélyes jókedélye.

Hasonlóan a többi sikerborászhoz ő is vallja: az utódoknak kell a megszerzett tapasztalatot és tudást tovább vinni, mert ez a záloga a kimagasló minőségű borok készítésének és az új magyar borimázs megteremtésének.

B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!