Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.27. 11:49

Gyógyult gyerekek félelem nélkül

<p>Sárospatak - A sárospataki Tengerszem Campingben a zempléni kutyás rendőrök bemutatója után elhangzik a rutinkérdés: ,,Na gyerekek, ki szeretné megsimogatni a kutyákat?”&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/gyerekek-felelem-nelkul/cn/boon-news-em_01-20080627-084843"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány </B></A>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Életmód tábor Sárospatakon 2008.06.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_letm_d_t_bor_S_rospatakon_2008_06_27_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Életmód tábor Sárospatakon 2008.06.27." /></a></dia></p>

Ilyenkor szinte senki sem jelentkezik, hiszen a kiképzett német juhászok és rottweilerek percekkel azelőtt még ,,veszélyes bűnözőket” tettek ártalmatlanná, nagy a félsz. Most azonban a gyereksereg elözönli a kutyákat és simogatják, dögönyözik a négylábúakat. Ezek a gyerekek nem félnek semmitől, hiszen valamennyien szembe néztek a legnagyobb ellenséggel és le is győzték azt. A Bonta Zoltán Gyógyászati-, és a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítványok által megrendezett élményterápiás, és rehabilitációs táborban vagyunk, amelyen a gyógyult leukémiás és daganatos, valamint csontvelőtranszplantált és fogyatékos gyermekek, és szüleik vesznek részt.

Széthulló családok

A szülők közben terápiás foglalkozáson vesznek részt.

– Szükség van arra, hogy a szülők megismerjék azt, mások milyen problémákkal küzdöttek meg gyermekük betegségének ideje alatt – mondja Novákné Magyar Hajnalka. – Szinte kísértetiesen hasonló folyamaton mentek végig valamennyien. A többség anyagilag teljesen padlóra került, hiszen a kezelés nem került pénzbe, de az állandó utazás, a speciális étrend, életmód kialakítása, megviselte a nem tehetős családokat. Ezen felül a családok többsége sem állja ki a megpróbáltatásokat. Az egyéves kezelés gyakran fizikálisan is szétszakítja a családot, hiszen az anyukák többsége végig a gyerek mellett van a kórházban. Egy kereset kiesik, ráadásul a gyógyulás utáni gyakori kontrollok is megviselik a pénztárcát. A tapasztalat szerint a betegséget követően tíz családból mindössze kettő marad együtt. A labilisabb kapcsolatok a gyerek gyógyulása után is menthetetlenek maradnak, ha elvesztik a gyereket, akkor biztos a család széthullása.

A nagy élmény

– A táborban lévő gyerekek és szülők többségének ez az egy hét az egyetlen nyári élménye, kikapcsolódása – teszi hozzá Bonta László, a miskolci Bonta Zoltán Gyógyászati Alapítvány vezetője. – Ezt a tábort sem tudtuk volna egyedül összehozni, ezért fogtunk össze a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvánnyal. Megérte, hiszen a gyerekek és a szülők is szemmel láthatóan jól érzik magukat. Ötven gyerekre terveztük a tábort, végül több mint hatvanan jöttek. Kigazdálkodjuk.

Átalakult értékrend

A gyerekek nyitottak, kedvesek. Betegségről nem hajlandók beszélni. – Egészségesek vagyunk – mondják és szaladnak tovább játszani. Egy hároméves kislány nem tud választani a körülötte lévő játékok között. Mindegyiket felveszi, kipróbálja, leteszi, majd ő is szalad a többiek után.
– Teljesen mások ők, mint a többi gyerek – mondja Hardiné Pásztor Marianna. – Egy éven át megjárták a poklok poklát, hiszen ezek a kezelések gyakran hatalmas kínokkal járnak. Elviselték, mert gyerekből vannak, az életért tudnak szenvedni ha kell. Mi is teljesen mások lettünk mellettük. Átalakult az értékrendünk. Ma már csak nevetünk azon, ha nincs pénzünk sok mindenre. De él a gyerekünk, meggyógyult és ez mindennél többet ér.

Keserű tapasztalatok
Meséli az egyik anyuka, a kisebbik gyerekét azért nem vették fel az egyik óvodába, mert a testvére leukémiás volt. Az óvónő azt mondta, fél, hogy a többi gyerek elkapja a betegséget. – Hiába mondtam neki, a leukémia nem fertőző, nem hitte el.
– A fiamat gyógyult leukémiásként be sem hívták a tanítóképző főiskolai felvételire – teszi hozzá egy másik szülő. – Mert mozgássérült maradt a betegség után. Előtte kosárlabdázott, karatézott. Azt mondták, testnevelésből fel van mentve, alkalmatlan. Próbáltam mondani, viszont teljesen másként látja a világot, sokkal nagyobb az empátiakészsége. Nem érdekelte őket. Most bejutott egy másik főiskolára.

A betegség nem válogat
A tábor legfiatalabb lakója egy hároméves gyógyult leukémiás kislány. A tábor orvosa meséli, nem ő a legfiatalabb, akit a betegség megtámadott, végeztek már három hónapos csecsemőn is csontvelő transzplantációt.

-bg-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!