Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.06.14. 16:01

Szomolyai cseresznye csak a süteményben

<p>Szomolya - Cseresznyét ugyan nem nagyon találtunk a szomolyai Cseresznyefesztiválon, az igazi fekete szomolyaiból ugyanis az idén kevés termett, ami pedig volt, az már leérett.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Szomolyai Cseresznyefesztivál 2008.06.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szomolyai_Cseresznyefesztiv_l_2008_06_14_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szomolyai Cseresznyefesztivál 2008.06.14." /></a></dia>&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-szomolyai-cseresznye/cn/boon-news-em_01-20080614-051037"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A szomolyai cseresznye </B></A></p>

Cseresznyét ugyan nem nagyon találtunk a szomolyai Cseresznyefesztiválon, az igazi fekete szomolyaiból ugyanis az idén kevés termett, ami pedig volt, az már leérett, de azért kitűnő hangulat fogadta szombaton a településre látogatókat. A főtéren szorgos asszonyok díszítették cseresznyével a lepényeket, rögtön meg is tudakoltuk mit készítenek. Orosz Miklósné árulta el nekünk, hogy kemencében sült krumplis lepény készül cseresznyével díszítve, és a kóstoló mellé még a receptet is megkaptuk.

A talaj teszi

A fesztiválutcát mindkét oldalon sátrak foglalták el, a kirakodó vásárokon szokás portékákkal, de akadt egy olyan asztal is, ami előtt muszáj volt megállni. Harázi Vincéné árulta itt a szebbnél szebb cseresznyés süteményeit. Legnagyobb sikere a tavalyelőtt fesztiváldíjas cseresznyés batyunak volt, de sokan megcsodálták a kerek formájú rétest is.
Ha már cseresznyefesztivál, a világhíres szomolyai cseresznyéről kérdezgettük Harázi Vincénét. Elmesélte, hogy neki 36 fája van, a fiának vagy 200, az egész faluban azonban lehet úgy 2000 fa is. Mostanában újra többen kezdtek foglalkozni a cseresznyetermesztéssel, és nemcsak azért, mert rájöttek, érdemes rá áldozni, hanem azért is, mert hiába viszik a szomolyai cseresznyefát az ország más tájékára, a gyümölcsnek nem olyan az íze, mint itt. Azt is megtudtuk, miért. „Nincs máshol olyan talaj, mint Szomolyán.”
A cseresznyét többnyire felvásárlók veszik meg, de a falunak saját kereskedője is van. Egy időben az élelmiszeripar is vette a szomolyai cseresznyét, ételkiegészítő alapanyagnak használták.

Meggyógyult tőle

Harázi Vincénétől újabb titkot tudunk meg, mégpedig azt, hogy a szomolyai cseresznyének csodálatos gyógytó ereje van.

- Egyszer történt, hogy egy beteg ember almát és szomolyai cseresznyéből készült pálinkát kevert össze, azt rátette a beteg testrészére. Olyan hamar meggyógyult, hogy az orvosok nem hittek a szemüknek.

Elbúcsúzunk az asszonytól, keressük a varázsos hatású cseresznyepálinkát, de csalódásunkra csak törkölypálinkát találunk. A szorgalmasan kóstolgató férfiak azt mondják, ez jobb, mert a cseresznyepálinkának nincs jó íze.

Lexikon
Ilyen a szomolyai cseresznye

Más elnevezései: Szomolyai rövidszárú, Szomolyai édes, Egri fekete.
Jellemzői: különlegesen intenzív, jellegzetes ízű, magas szárazanyag-tartalmú fajta. Sötétvörös leve a feldolgozás során sem fakul. Korai érése miatt a cseresznyelégy nem károsítja.

Recept Szomolyáról

Kemencében sült cseresznyés krumplis lepény

Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg élesztő, 0,5 l tej, 1 kg krumpli, 2-3 dl tejföl, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, kevés, olvasztott Ráma margarin
Elkészítése: A cukros, langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Ez körülbelül 5 perc. Ezután a tejet a lisztbe öntjük., majd 1 dl olajat adunk hozzá apránként. A tésztát kidagasztjuk, és amikor már jól adja magát, 4 felé vágjuk. 10 percig kendő alatt pihenni hagyjuk, hogy megkeljen.
Közben a krumplit megfőzzük, krumplinyomóval áttörjük. Hozzáöntjük a tejfölt, a tojást és a vaníliás cukrot. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy jól kenhető legyen.
A tésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, majd rátesszük a krumplit. Cseresznyével és cukros fahéjjal díszítjük. 15-20 percig lassan sütjük. Ha megsült, olvasztott rámával megkenjük. (Ettől lesz puha)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!