Borsod-Abaúj-Zemplén

2010.11.12. 16:54

Pénzt nyertek a vízvezetékre Miskolcon

<p>Gyakorivá váltak a csőtörések az elavult vezeték miatt, most svájci segítséggel kicserélhetik egy részüket.</p>

Több mint félszáz kilométernyi vízvezeték újulhat meg a közeljövőben megyénkben egy svájci-magyar együttműködés eredményeként. Országosan négy pályázó nyert vízellátási struktúrája fejlesztésére összesen 25 millió svájci franknak megfelelő összeget, a négyben benne van az Ózdi Vízmű Kft. valamint a GW Borsodvíz Kft. A projektek támogatási szerződését a napokban írták alá.

Bíró Ferenctől, az Ózdi vízmű Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a városban 4,5 kilométeren építenek új vezetéket, és 3,5 kilométeren a meglévőt rekonstruálják a körülbelül 1,5 milliárd forintnak megfelelő svájci frankból.

Rákkeltő, de...

– Ne kérdezze, hogy pontosan mely utcákban építjük ki a vízvezetéket, mert mindenfelé, szétszórva a városban. Rövid szakaszokról van szó, olyanokról, amelyek korábban kimaradtak a fejlesztésekből. A beruházással sikerül majd elérni, hogy a városban mindenhol legyen vezetékes vízszolgáltatás – mondta Bíró Ferenc. A rekonstrukció során a több évtizedes azbesztcement (eternit) vízvezetékcsöveket cserélik ki. Az igazgató magyarázta, ezek beszerelésükkor forradalmi újításnak számítottak, de mára egy részük elöregedett, gyakorivá váltak a csőtörések, amelyek nagy hálózati veszteséggel járnak.

– Mindemellett az azbeszt rákkeltő anyag – jegyezte meg Bíró Ferenc. – A vízbe ugyan nem kerülhet bele, de mindenki szeretne megszabadulni tőle.

Megtudtuk még, hamarosan kiderülhet milyen ütemterv szerint kezdődik a beruházás, a projekt befejezésére három év áll rendelkezésre.

Kérdeztük, milyen feladatokat rónak majd a munkálatok az érintett utcák lakóira.

– El kell viselniük a fúrást – váalszolt Bíró Ferenc. Fizetniük nem kell érte, és a szerelés idején a vízszolgáltatás sem szünetel majd.

Tízéves keret

Ficsor Miklós, a GW Borsodvíz Kft. igazgatója elmondta, ők 51,5 kilométernyi vízvezeték megújulására nyertek körülbelül 1,6 milliárd forintnak megfelelő összeget. (85 százalék a támogatás, a többi önerő.)

– 30-50 éves azbesztcement csöveket cserélünk a pénzből. A projekt részeként Sima és az Emődhöz tartozó Adorján-tanya ivóvízellátását is megoldjuk, jelenleg egyedül ott nincs a területükön lévő települések közül vezetékes ivóvíz.

Ficsor Miklós még elmondta, 111 település tartozik hozzájuk, most 13 hálózatának rekonstruálására elegendő a pénz, a hátrányosabb helyzetűekére. De ennek is nagyon örülnek, hiszen a most elnyert összeg körülbelül a tíz éves keretüknek felel meg.

- ÉM-HM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!