Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.01.26. 17:03

Csúszik a hegyoldal Farkaslyuknál

<p>Megcsúszott a hegyoldal egy része a Borsod megyei Farkaslyuk közelében. Az önkormányzat szerint ehhez köze lehet annak, hogy az Egererdő Zrt. kitermeli a fákat az érintett területről, így a gyökerek nem fogják meg a felső talajréteget.</p>

Az erdő kezelője viszont úgy véli: a suvadáshoz a rendkívül csapadékos időjárás mellett vélhetően éppen a talajra nehezedő fák súlya is hozzájárulhat.

Gábor Dezső farkaslyuki polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta: nem vitatják, hogy a cég a jogszabályok betartásával vágja ki a fákat. Ezzel együtt aggódnak, hogy a növényzet eltakarítása veszélyes folyamatokhoz vezethet. A polgármester szerint ennek első jele, hogy a településtől Szilvásvárad felé vezető út mentén megcsúszott a hegyoldal. Emiatt megrepedt az út, szétnyílt egy támfal, és a falu végén található házak lakói sem alhatnak nyugodtan. Mindezek mellett ott található a település vízellátáshoz nélkülözhetetlen úgynevezett kiegyenlítő medence is. Gábor Dezső hozzátette: ha baj történik, azért a helyi védelmi bizottság vezetőjeként sem tud felelősséget vállalni, azt az erdőgazdálkodó társaságra hárítja át. Hozzátette: a megelőzés érdekében szeretnék elérni, hogy állítsák le a fakitermelést.

Nem vágják ki az összes fát

Az Egererdő Zrt. közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben megfogalmazták: az érintett területen tízéves előkészítő munka folyik. Ennek eredményeként jelölték kivágásra az ott álló fák egy részét, amelyre a hatósági engedélyeket meg is kapták. A közleményben hangsúlyozzák: nem az összes fát vágják ki, a kiegyenlítő tartály mellett védőzónát hoztak létre és más helyi körülményeket is figyelembe vettek a munka előkészítése során.

Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a Farkaslyuk mellett tapasztalható suvadáshoz hasonló jelenség többfelé is észlelhető a környéken, vélhetően a rendkívül csapadékos időjárás miatt. A közeljövőben a közútkezelő munkatársaival bejárást tartanak a helyszínen azt mérlegelve, milyen veszélyt jelent a hegyoldal csúszása az útra. Elképzelhetőnek tartja, hogy a szakemberek a település vezetőivel szemben éppen azt kérik majd, hogy minél több fát termeljenek ki a területről, mert a felső talajréteget a rajta álló fák súlya húzza lefelé, mint ahogyan azt az utóbbi időben kissé távolabb, a Mátrában is több helyen tapasztalták.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!