Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.05.31. 11:38

Börtönben az erőszakos ózdi családfő

<p>Ózd - Kiugrott az ablakon és súlyosan megsérült egy ózdi nő, aki erőszakos férje miatt kényszerült az elkeseredett lépésre.</p>

Egy 35 éves ózdi férfivel szemben kellett a napokban ideiglenes távoltartó határozatot hoznia az Ózdi Rendőrkapitányságnak, mivel az érintett bántalmazta családtagjait. A határozat ellenére a férfi másnap éjszaka megjelent a család ózdi ingatlanában, ahol többeket bántalmazott, köztük a feleségét is. A nő félelmében és az erőszak elől menekülve kiugrott a második emeletről, aminek következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

Az időközben értesített rendőrökmegfékezték és elfogták a családját bántalmazó férfit, akit előállítottak a kapitányságra.

Az Ózdi Rendőrkapitányság a 35 éves ózdi férfivel szemben egyrészről szabálysértési eljárást kezdeményezett az ideiglenes távol tartó határozat megszegése miatt, ennek eredményeként az érintettel szemben a bíróság jogerősen 40 nap elzárást szabott ki. A rendőrség továbbá garázdaság és súlyos testi sértés miatt indított büntetőeljárást az ügyben. A hatóság az eset valmennyi körülményét vizsgálja, így azt is, hogy milyen ok-okozati összefüggés van a gyanúsított magatartása a sértett elkeseredett tettével.

Információs háttér:

Az országos adatok alapján az ideiglenes távoltartó határozatok több mint egy negyedét Borsod-Abaúj-Zemplén megyébenhozzák meg. Ez év május 31-ig összesen 131 ilyen jellegű irat született, míg az elmúlt 2010-es esztendőben 315.

A hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló alapvető rendelkezéseket a 2009. október 01-én hatályba lépett LXXII. törvény tartalmazza. Az ideiglenes megelőző távoltartást a rendőrség közigazgatási eljárásban maximum 72 órára rendelheti el, a bíróság nem peres eljárásban dönthet a bántalmazó legfeljebb 30 napra történő megelőző távoltartásáról.

A rendőrség az eljárás megindításakor köteles a bántalmazott részére felvilágosítást adni az áldozatsegítő, a szociális és jogi segítségnyújtó szervekről, szervezetekről és intézményekről, valamint a civil segítő szervezetekről, továbbá a rendelkezésre álló pénzbeli segítségnyújtási lehetőségekről.

A törvény rendelkezései szerint: akivel szemben ideiglenes megelőző távoltartást, illetve megelőző távoltartást rendeltek el, a távoltartás hatálya alatt köteles

a) magát távol tartani a bántalmazottól,

b) magát távol tartani a bántalmazott életvitelszerű tartózkodására szolgáló ingatlantól,

c) magát távol tartani az ideiglenes megelőző távoltartó határozatban, illetve a megelőző távoltartó határozatban megjelölt más személytől, és

d) tartózkodni attól, hogy a bántalmazottal közvetlenül vagy közvetve érintkezésbe lépjen.

A szabálysértésről szóló törvény a távoltartó határozat szabályainak megszegését külön szankcionálja, eszerint:

„139/B. § (1) Aki a külön törvényben meghatározott ideiglenes megelőző távoltartó határozatban vagy a megelőző távoltartó határozatban meghatározott szabályokat megszegi, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.”

- Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!