Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.22. 08:37

Jegyzet: Édesvíz

<p>Cukor se kell az iható, egyszerű „hákettőóhoz”, hogy édesvíznek becézzük. Mert míg az éhséget napokig elviselhetjük, a tartós szomj az élet végét jelenti.<strong>&nbsp;Szántó Rita jegyzete</strong></p>

Időnként mégis megfeledkezünk, hogy valamennyi ipari-, kulturális centrumunk alapkövét az élhető vízforrások környékén rakták le. Miskolc és a várost övező települések kialakulásában az itteni, elapadhatatlannak tetsző vízkészlet óriási szerepet játszott, még akkor is, ha erről csak ritkán szólunk. Ma már kevesen tudják, hogy a Bükkből lezúduló sebes folyású Szinva patak vizét nemcsak itták, hanem malmok működtetésére is használták.

Mi itt élők csodálkozunk, ha a hozzánk látogatók elismerősen csettintenek a csapvizünkre. Ami nekünk természetes – hogy forralás, szűrés nélkül kortyolhatjuk a karsztvizet, az sokak számára elérhetetlen álom az ország más területein. Mindez annak is köszönhető, hogy az úgynevezett víznyerő területeket, jó gazda módjára, egyre nagyobb műszaki, technikai eszközökkel védelmezik. Történt már egy-két emlékezetes vízszennyezés a közelmúltban, amelynek a tanulságait gyorsan felmérték a szakemberek. Ma már folyamatos műszeres mérésekkel analizálják a vizet, még mielőtt a hálózatba kerülne. Ez a fajta gondosság, most az uniós támogatással megspékelve, talán még jobbá teszi a miskolci vizet. Erre iszunk majd az átadáskor…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!