Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.09. 16:53

Közadakozásból állítanák helyre az egykori miskolci országzászlót

<p>Miskolc (MTI) - Közadakozásból kívánja helyreállítani az egykori miskolci országzászlót a Lévay József Közművelődési Egyesület, a kezdeményezést a helyi önkormányzat is támogatja.</p>

Dobos Tímea, a helyi önkormányzat szóvivője emlékeztetett arra, hogy a magyarság összetartozását szimbolizáló emlékmű valamikor a miskolci Népkertben, a Herman Ottó Múzeummal szemben állt. Az országzászlót az eredeti tervek szerint rekonstruálják, és a munkásmozgalmi Géniusz-emlékmű helyére kerül majd.

    A mintegy négy méter átmérőjű, faragott mészkő talapzaton álló, hat méter magas zászlórúd tetején megmintázzák a Szent Koronát is. Az emlékmű egy járólapokkal, díszkővel kirakott kis tér közepén kap helyet. Átadását augusztus 20-ra, Szent István ünnepére tervezik. 

    Felhívta a figyelmet arra, hogy a kivitelezés - a Géniusz-emlékmű áthelyezési költségeivel együtt - mintegy tízmillió forintra tehető, amelyet alapvetően közadakozásból szándékoznak finanszírozni.

    Mint mondta, a látványtervek már el is készültek. A Géniusz pedig átkerül a Sportcsarnok elé, ahol a sportolók dicsőségét hirdeti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!