Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.15. 08:28

Oktatás, parkolás, országzászló: üléseznek a képviselők

<p>Miskolc - Több mint harminc előterjesztét tárgyalnak a miskolci képviselők csütörtökön.</p>

A MIK Zrt.-be integrálódik a városfejlesztési igazgatóság valamint a Miberszolg Kft. azon része, amely a város karbantartási, hibaelhárítási és beruházási feladataiért felelős. Többek között erről is dönt csütörtöki ülésén a miskolci közgyűlés. Több mint harminc napirendi pontot tárgyalnak majd a nyilvános ülésen az önkormányzati képviselők az előzetes tervek szerint, és további hatot pedig zárt ajtók mögött.

Nagy érdeklődésre tarthat számot az a javaslat, amely szerint további területeket vonnak be a fizetőparkolásba, és szigorítják a mozgáskorlátozott kártya használatát is.

Új igazgatók

Több előterjesztés foglalkozik oktatási kérdésekkel: amellett, hogy módosítják a nevelési-oktatási intézmények alapító okiratait, pályázatot írnak ki több iskola igazgatói posztjára. Azokról a korábban összevont iskolákról van szó, amelynek egyik tagintézménye egyházi fenntartásba került, így az önkormányzati fenntartásban maradt intézmény élére (a Szabó Lőrinc, a Fazekas és komlóstetői általános iskolákba) kerül új vezető.

Oktatási téma még: ötven pedagógus veszti el az állásást az idei tanév végével, az ezzel kapcsolatos „költségvetési hozzájárulás elnyerésére” is pályázatot nyújtana be az önkormányzat.

A képviselők közművelődési témákban is döntenek: közművelődési feladatellátás céljából hat civil egyesülettel (a Bükkalja Táncszínház- és a Nyilas Misi Alapítványokkal, a Lévay József Közművelődési-, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési -, a Dialóg a Közösségekért - és az Észak-Kelet Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesületekkel) köt a város megállapodást. Pénz nélküli támogatási rendszerről van szó, a civil egyesületek úgy nyernek a szerződéssel, hogy az önkormányzattal a hátuk mögött sikeresebben tudnak majd pályázni.

Felmondják a szerződést

A közgyűlés dönt abban is, hogy kihelyeznek-e új térfigyelő kamerákat a város több pontján, a javaslat szerint Martin-kertvárosba egy, az Avas harmadik ütemébe hét, Diósgyőrbe kettő kerülne. Új helyre kerülne a népkerti Géniusz szobor (a sportcsarnokhoz), helyére, a Herman Ottó Múzeummal szemközti területre közadakozásból kívánja helyreállítani az egykori, miskolci országzászlót a Lévay József Közművelődési Egyesület. A kezdeményezést az önkormányzat is támogatja, erről is szavaznak majd a képviselők csütörtökön.

Téma lesz a Miskolc Kártya kérdése is (erről nemrégiben részletesen beszámolt lapunk), a kedvezményt adó önkormányzati cégek december 31-től felmondják a szerződést a kártyát működtető X-Centrum Nonprofit Kft.-vel. A miskolciak azonban nem maradnak kedvezmény nélkül, a Miskolc Holding Zrt. javaslatot tesz egy új, önkormányzati alapokon nyugvó kártyarendszer kidolgozására. Hasonlóképp foglalkoztunk a Diósgyőr- Lillafüred fejlesztésére fókuszáló projekttel is, mely egyes elemeinek módosításáról (mi épül meg uniós forrásból az eredeti tervekből és mi nem) is csütörtöki ülésükön döntenek majd a képviselők. ÉM-HM


Összeállításunkból megtudhatja, mi történt kedden Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!