Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.20. 15:16

Perecesi Nyári Napközi: Az idén játékokra se futja

<p>Közel kétmillió forinttal kevesebb a költségvetése a Perecesi Nyári Napközinek.</p>

A gyerekek ugyanúgy szaladgálnak és játszanak a Perecesi Nyári Napközi hatalmas területén, mint az elmúlt években. Hogy ez az év mégis más, mint a többi, azt csak a pedagógusok és a táborvezető, Csekőné Tóth Marianna tudja. Tegnap nyitott a nyári napközi, a gyerekek rögtön elkezdték a zsetonok gyűjtögetését, előkerültek a tavalyi focik, a pöttyös labdák és a hulahopp-karikák. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy a vízszámlára vagy az utazási költségekre az idén is futja a tábor költségvetéséből.

Mindenből kevesebb

– A tavalyi 8 millió forinthoz képest az idén 6,3 millióból kell gazdálkodnunk – vázolja a helyzetet a táborvezető. – A közel 2 millió forintos mínusz azt jelenti, hogy 3 pedagógussal kevesebbet tudok foglalkoztatni ebben az évben, akik itt lesznek, azok is kevesebb pénzért dolgoznak majd, mint tavaly. Pedig nem járt sok eddig sem, 50 ezer forint bruttó két hétre, amiből 35 ezret kaptak kézhez a nevelők. A buszköltséget viszont emelték 400 ezer forinttal, mivel a gyerekeket különjárat szállítja Perecesre és onnan vissza a városba – sorolja Mariann.

De a gondoknak még nincs vége

Az idén pályázni sem tudtak, pedig tavaly igen jól jött ez a lehetőség. Háromszázezer forintot nyertek sport-és barkácseszközök vásárlására. Most viszont egyetlen új játékkal vagy rajzeszközzel sem lesz gazdagabb a tábor. A pedagógusok leleményességén múlik, hogy ha esetleg jön egy esős idő, milyen foglalkozásokkal kötik le a gyerekeket. Papírt hoznak otthonról, pamutok maradtak tavalyról, így a hajtogatásnak, rajzolásnak vagy szövésnek nem lesz akadálya.

Pénz és málnaszörp

A nevelők igyekeznek úgy szervezni a tábori életet, hogy a gyerekek semmit ne érezzenek a megcsappant költségvetésből. Az elmúlt évekhez hasonlóan lesznek sport- és kulturális foglalkozások, versenyek és bajnokságok.

A táborvezető szeretne az önkormányzatnál a gazdasági vezetővel beszélni a pénz miatt. Ha itt nem jár sikerrel, akkor a polgármesterhez fordul. Egymillió forintra mindenképpen szükségük lenne, mert félnek, hogy a közüzemi számlákat sem tudják majd kifizetni. A táborra pedig szükség van. Az első turnusba 330 gyerek jelentkezett, több, mint tavaly, hiszen ez a legolcsóbb táborozási lehetőség a kisdiákok számára. A táborvezető nosztalgiával emlegeti, amikor még az önkormányzati képviselők is támogatták a tábort. Volt, hogy pénzzel, volt, hogy málnaszörppel.


Segítséget várnak

Kérjük kedves olvasónkat, aki tud, segítsen a Perecesi Nyári Napközinek, hiszen több száz kisdiák tölti itt a vakáció napjait gyönyörű környezetben. A szülők nem tehetik meg, hogy egész nyáron drága, fizetős napközibe írassák gyermeküket. Perecesen a kisdiákok naponta háromszor étkeznek, és a szülőknek csak annyi térítési díjat kell fizetniük, amennyit évközben az étkezésért. Amire a nyári napközinek szüksége lenne: társasjátékok, színes papírok, pamutok, rajzeszközök, sporteszközök. Az adományokat hétköznap délelőtt 9 órától délután 3 óráig lehet eljuttatni a táborba (Perecesen, az Erenyői Általános Iskola fölötti dombon.)


ÉM-HE


Miskolc - Sport, kaland, nyelvi, hagyományőrző, fantázia, főzőcske. Csak néhány a nyári táborok kínálatából.


Alapgond, hogy most kezdődött nyári szünet, ami jóval hosszabb, mint akár a két szülő együttes szabadsága. Pap Gyula jegyzete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!