Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.06.15. 13:36

Zöld Nyíl és a nyári menetrend változások

<p>Miskolc - A Zöld Nyíl villamos projekt - Európai Uniós finanszírozásból az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló nagyprojekt- pályafelújítás és vonalhosszabbítás 2010. március 1-jén újra indult munkálatai abba a fázisba értek, hogy a nyári menetrendváltással együtt újabb üteme kezdődik a projektnek. Június 16-tól a Malomszög utcáig járnak a villamosok, hogy elkészüljön a Thököly utcai vágányszakasz és az útátjáró, illetve villamospótlók fognak közlekedni a Tiszai pályaudvar és a Selyemrét között is.</p>

Elmondhatjuk, hogy május végére nincs olyan hely a város kelet-nyugati tengelyén a Thököly utcától Felső-Majláthig, ahol a Zöld Nyíl projekt ne lenne jelen. Az ütemtervnek megfelelően folyik a munka, hogy megvalósuljon a kitűzött végcél: december 31-re kész legyen az új pálya a meghosszabbítás szakaszával együtt. Ennek érdekében a Kivitelező Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorcium több mint 200 embere dolgozik jelen pillanatban a villamospálya nyomvonalában, nyújtott műszakú és rendszeres hétvégi, esetenként éjszakai munkavégzéssel. Csak a bontási és alépítmény építési munkák végzésénél 10-12 (15-20 tonna teherbírású) teherautó és 8-10 különböző típusú (árokásó, forgókotró, földgyalu és tömörítő) földmunkagép dolgozik, természetesen ebben nincsenek benne az anyag helyszínre szállítását végző mixerek, nyerges tehergépkocsik a homok, CKT szállításához.

Az egyéb munkanemeken legalább ugyanennyi munkagép teljesít szolgálatot, amik döntően árokásó-hidraulikus bontó gépek. Minderre azért van szükség, hogy minél hamarabb befejeződjön a kivitelezés, és a város közlekedése visszatérjen a rendes kerékvágásba.

A Thököly utca és Diósgyőr végállomás között 5160 pályaméter vágány fog megépülni, míg a meghosszabbítás szakaszán 1128 pályaméter készül el 465 méternyi hurokfordulóval. Ehhez jön még a Tiszai pályaudvar és a Tüzér utca között található 200 méteres pályaszakasz felújítása is. Az új felősvezetéktartó rendszer részeként az idén 360 darab oszlop kerül beépítésre.

A kivitelezéshez kapcsolódó fakivágások után több mint 600 darab új fa lesz beültetve, melyek illeszkednek a városképhez, városállóak és gyorsan növő fajták, az új fák telepítésével pedig lehetővé válik a Győri kapuban, ahol a fák jelentős százaléka elöregedett, hogy visszafejlődjön az a lineáris zöldfelületi elem, amire nagy szükség van nem csak városképileg, hanem egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is.

Projekt Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!