Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.06. 15:15

A Zöld Nyíl „alatt” tört el a gázvezeték

Miskolc - „Milyen szakemberek végzik a munkájukat? Nem tudják, hogy hol vannak a gázvezetékek?”

Miskolc - „Milyen szakemberek végzik a munkájukat? Nem tudják, hogy hol vannak a gázvezetékek?”

Egy, a villamosvasút építési területén található egyik munkagödörbe került betontömb törte ketté a gázvezetéket – tájékoztatta lapunkat Bódi Zoltán, a Miskolci Tűzoltóság szóvivője. Ez okozta a gázömlést, ami miatt kedd este csaknem 20 embert kellett kiköltöztetni az Árpád utca 67. szám alól, valamint áramtalanítani a környező épületeket. A tűzoltóság és a gázszolgáltató szakemberei közösen, csaknem egy óra alatt szüntették meg a veszélyhelyzetet. A lakók ezután visszaköltözhettek.

Egyik olvasónk szerint ez már a második ilyen eset Diósgyőrben és – mint írta – a korábbi is a villamos projekt építése miatt történt. „Meddig fognak még kísérletezni, addig amíg egyszer fel nem robban? Milyen szakemberek végzik a munkát? Nem tudják, hogy hol vannak a gázvezetékek? Egyáltalán miért építenek meg egy villamosszakaszt addig, amíg alaposan nem vizsgálják meg, hogy pontosan merre találhatóak a gázvezetékek?” – írta levelében.

A kérdéseket elküldtük az MVK Zrt.-hez, ahol Csontos Ágnes PR menedzsertől kaptunk választ: „A keddi gázszivárgás azért történt, mert ismeretlen tettes, a szabályosan lekorlátozott munkaterületen, egy csatlakozó gázvezetékre nehéz tárgyat dobott, és a vezeték megsérült.”

Elenyésző a száma

Azt is megkérdeztük, hogy igaz, hogy a Zöld Nyíllal összefüggésben volt már máskor is gázszivárgás? „Ilyen típusú károkozás még nem volt, de a március óta zajló közműkiváltási munkák során már előfordult, hogy sérült valamilyen közművezeték. Ilyen esetben a szakszolgálatot kell azonnal kihívni, akik jegyzőkönyvet vesznek fel az esetről, ilyenkor a felelős és a kár rendezője az adott alvállalkozó, akik a hibát okozták. A közműkiváltási munka volumenét tekintve az eddig esetek száma elenyésző, nem kritikus” – válaszolta Csontos Ágnes.

Olvasónk kérdésére, miszerint közművek szempontjából miért nem vizsgálják meg alaposabban a munkaterületet, Csontos Ágnes a következőket mondta: „Előfordul, hogy a közmű helyzet a térkép ellenére is bizonytalan. A feltárást ilyenkor kézi munkával kell elvégezni. Ha ilyet talál a kivitelező, értesíti a szakszolgáltatót, akik a saját térképük és a helyszíni szemle alapján adják ki az engedélyt a vezeték kiváltására. Előfordul olyan is, hogy a feltárt vezeték esetében bizonytalan, hogy használatban van-e még. Emiatt folyamatos a kapcsolattartás a kivitelező és a közműszolgáltatók között, akik azon túl, hogy szakfelügyeletet biztosítanak a munkákhoz, alvállalkozók is a projektben. Például a MIVÍZ a saját technikájával – csőroppantásos technika- végezte a vízvezeték rekonstrukciót.”

Kérdés volt az is, ki a felelős a mostani szivárgásért? A közlekedési vállalat válasza az volt: „Az ismeretlen elkövető.”

Közműkiváltás a teljes szakaszon

Csontos Ágnes arról is beszélt, hogy a projekt kivitelezése mellett a közművek kiváltása is zajlik. Mint ismertette: „A közműkiváltásokra azért van szükség, mert a villamospálya, az út és az útszegélyek alatt nem maradhat közmű. Ezért, például a meghosszabbítás szakaszán, a Hegyalja utca és az új Felső-Majláth végállomás között megközelítőleg 600 méternyi távfűtés kerül át a Köln-Erdész-Hegyalja utcai szakaszra. Ezen kívül pedig a gázvezetéket is kiváltják. A projektben a legnagyobb közműkiváltási munka az új nyomvonal kialakítása kapcsán jelentkezik. Ugyanakkor a város közvilágítása is megújul, a villamospálya mentén új lámpatestek lesznek, szintén a közműkiváltási munkák részeként.”

ÉM-NSZR


Miskolc - Néhány héten belül másodszor történt gázömlés


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!