Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.14. 13:20

Cégek süllyedhetnek el az AES miatt

Berente - A beszállítók kétségbeesésükben már feljelentést is tettek, de eddig csak „aprópénzhez” jutottak.

Berente - A beszállítók kétségbeesésükben már feljelentést is tettek, de eddig csak „aprópénzhez” jutottak.Tucatnyi beszállítója kezdeményezte az AES Borsodi Energetikai Kft. felszámolását, miután a cég nem vagy csak késve, részletekben fizette ki a villamos energia előállításához használt fűtőanyagokat. Mint Szatmári Gergő, az egyik legnagyobb beszállító, a Holzprodukt Kft. ügyvezetője arról lapunkat tájékoztatta, évek óta szerződéses viszonyban álltak a céggel, ami eddig rendesen teljesített, ám ez év márciusában már jelentkeztek az első fizetései nehézségek. Ekkor még körlevélben nyugtatgatta a cég a beszállítóit, hogy mindenki meg fogja kapni a pénzét, ők ne foglalkozzanak a szóbeszéddel, csak szállítsanak rendszeresen, mert az erőmű eladás alatt áll, és a vevőnek azt kell látnia, hogy minden rendben van.

Annak ellenére, hogy a cég többször nagyobb összegekhez jutott, a szállítóknak nem fizettek, sőt, újabb szállítókkal kötöttek szerződést. Március végén az AES bejelentette, hogy felfüggeszti a berentei erőmű működését, mire a beszállítók megrémültek, és újra nem szállították az „üzemanyagot”. Amikor a fejleményekről érdeklődtek, azt a választ kapták, hogy új vevő van a láthatáron, ők csak szállítsanak. A szerződéssel rendelkezőknek ígéretük volt rá, hogy április 11-ig pénzükhöz jutnak, de ismét csak körlevelet kaptak.

„Azt kérték, hogy a szerződött mennyiségeket a legpontosabban szállítsuk. A fizetési nehézségek addigra már a beszállítókat is utolérték, és mivel mi készpénzre vásároltuk a tüzelőanyagot, volt olyan, aki csak úgy tudott teljesíteni, hogy folyószámlahitelt vett fel, vagy kirimánkodta saját partnereinél, hogy hitelbe megkapja a tüzelőanyagot”, mondta Szatmári Gergő, és hozzátette: mindezt azért, mert megfenyegették a beszállítókat, hogyha a cég anyagi helyzete stabilizálódik, vagy új tulajdonosa lesz az erőműnek, azokkal, akik korábban „nem álltak ki” az AES mellett, nem kötnek szerződést.

Fizetgetett, de lassan és keveset

Amikor az AES újra pénzhez jutott, ám ebből a beszállítói követelések 20-30 százalékát fizette ki – ami a kibocsátott számlák után már befizetett áfát is alig fedezte –, Szatmári Gergő közölte a cégvezetéssel, hogy fizetési meghagyás kibocsátását kérte az AES ellen. Ekkor ígéretet kapott, hogy hamarosan az összes, vállalkozásával szemben fennálló tartozást kifizeti a cég, de ezt „kezelje bizalmasan”. „Kiderült, hogy a soronkívüliséget mindenkinek megígérték...”, mondta Szatmár Gergő.

A beszállítók, megunva a hitegetést és a huzavonát, feljelentést tettek a rendőrségen csalás miatt, ám annak ellenére, hogy a csalás büntetőjogi tényéllásának mindhárom eleme – az anyagi haszonszerzés reménye, mások tévedésbe ejtése vagy abban tartása, és a károkozás – teljesítődni látszik, a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették, mondván: a cég rendelkezik a tartozásai rendezéséhez szükséges fedezettel.

Május másodikán aztán az AES csődvédelmet kért maga ellen – vagyis a bíróság más döntéséig a céget ideiglenes fizetési haladék illeti meg. Több mint egy hónap telt el az azóta, Szatmári Gergő elmondása szerint ez idő alatt azonban nem történt túl sok minden. Az AES a beszállítói tartozásai 30-50 százalékát kifizette, de több cégnek már későn jött az összeg: volt, aki embereket kényszerült elbocsátani, járműveket kellett eladnia, míg mások házát vitte el a végrehajtó.

Dr. Szűcs Ervin, az AES kommunikációját intéző Weber Shandwick Kft. képviselőjét lapzártánkig nem tudtuk utolérni.

ÉM-SZP


Leáll az AES két erőműve, több mint 120-an maradnak munka nélkül.


Az AES Borsodi Energetikai Kft. alapítója és a Civis Capital Ingatlanfejlesztő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. bejelentette, hogy adásvételi szerződést írtak alá az AES Borsodi Energetikai Kft. teljes tulajdonjogának átruházásáról.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!