Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.07.31. 12:00

"... és mehet is a polcra!"

Harsány - Egyrészt lehetőleg nem hagyok semmit tönkre menni, másrészt télen jó elővenni – vallja Krisztina.

Harsány - Egyrészt lehetőleg nem hagyok semmit tönkre menni, másrészt télen jó elővenni – vallja Krisztina. Míg sokan azon töprengenek, mi legyen az a gyümölcs, zöldség, amiből megéri elrakni, a harsányi Teleki Krisztinánál az a szempont: lehetőleg semmi se menjen veszendőbe, amit a kertje megterem. Nincs sok gyümölcsfája, de valamennyi jóféle. Van közöttük olyan, amelyet arasznyi korában ültetett el.

Három műszak mellett

Három műszakban dolgozom, diplomás ápolóként a miskolci városi kórház diósgyőri telephelyének reumatológiai osztályán, emellett igyekszem a fi aimmal és a párommal a lehető legtöbb időt eltölteni, így fontos, hogy a téli tartósítással minél kevesebbet bajlódjak – mondja. Arról viszont mi magunk is meggyőződtünk, hogy mindebben a két fi ú, azaz a 14 éves Máté és a 10 éves Dominik is a segítségére van ebben. Ottjártunkkor is bármennyire lekötötte őket az internetes farmerkodás, Krisztina egyetlen hívó szívára ugrottak leszedni a fáról, majd kimagozni a szilvát, kicipelni a kamrából a savanyúságos vödröt a konyhába... No persze, igyekeznek kímélni is az édesanyjukat, aki egy éve komoly autóbalesetet szenvedett. – Tavaly jószerivel nem is raktam el semmit, de az idén már igen – mutatja a kamrát.

Üstben és gázsütőben

A szüleim nagyobb tételben termesztik a barackot, így a lekvárfőzést együtt szoktuk csinálni, hagyományos módon, üstben, az ő udvarukon. Így készül a szilvalekvár is, bár én az innen hatodik házban lakó, idős szomszéd nénitől ellestem egy új módszert, s azóta egy-egy adagot így is készítek. Ő ajánlotta fel két éve, hogy megfőzi az én lekváromat is, csak adjam oda a szilvát, az üvegeket. Nem akartam terhelni, hiszen a nyolcvanadik évét tapossa. Ám ő váltig állította, hogy ebben számára nincs semmi megterhelő. És valóban: ennél egyszerűbben már nem is lehet szilvalekvárt főzni. Nem kell hozzá más, csak a gázsütőbe illő lábos, aminek az alját és az oldalát is kiöblítjük ecettel. Majd teli tesszük a megmosott, kimagozott szilvával, s alacsony fokozaton kellő sűrűségűre főzzük (sütjük). Ez nálam körülbelül legalább másfél óra.

A végén belekeverem a cukrot, és kész - osztja meg velünk is Krisztina, akinek az ennél bonyolultabb receptjei is mind a fejében vannak. Az egyszerűbbekhez pedig recept sem kell: a megygyet például a sütikhez kimagozva, cukorral elkeverve mélyhűti. Mire kienged, a cukor íze átjárja a gyümölcsöt. Vagy ott van a szódavizes barackbefőtt: a megmosott barackot cukorral rétegezzük az üvegekben úgy, hogy a cukorrétegek alól ne kandikáljanak ki a gyümölcsök. Az utolsó réteg cukor legyen. Felengedjük szódavízzel, tetejére jön a késhegynyi szalicil, aztán lezárjuk, s tehetjük a polcra. Tuti, hogy nem lesz platty a barck – állítja Krisztina. – Igaz, hogy az édesanyámnak és a nagymamámnak kislány koromtól besegítettem a konyhában is, de jobbára nem a régi receptek alapján sütökfőzök. Engem mindig, mindenben vonzott az új, ezért bárkitől szívesen tanulok. A kolléganőimtől, a szomszédoktól, az ismerősöktől. Ha valami tetszik, akkor megtudom, hogyan készül, aztán kipróbálom.

Talán elromlott?

Hogy mi kerüljön többször az asztalra, abba azért a fiúk is beleszólnak. – Ha netán egy hétig nincs süti, már reklamálnak: „Csak nem elromlott a sütő?!” A kedvencük az almás habos – naná, hogy az is könynyen, egyszerűen, gyorsan készül el – s mint a neve is mutatja, gyümölcs is van benne, egy karnyújtásnyira a konyhától.

NYÁRON, GONDOLVA A TÉLRE IS: RECEPTEK TELEKI KRISZTINÁTÓL

A szilva elrakására kétféle receptet is adott Krisztina. Lehet választani!  

Hagyományosan

Cukorból, vízből szirupot főzünk (1 kilogramm szilvához 30-40 dkg cukor kell), beledobjuk a

megmosott, kimagozott szilvát, s pár percig azzal is hagyjuk rotyogni. Az alaposan kimosott üvegek aljára teszünk egy-két

darab fahéjat, majd szűrőkanállal mindegyiket teli szedjük a szilvával. A visszamaradt levet még egyszer felfőzzük, s szedőkanállal a gyümölcsökre töltjük, úgy, hogy a lé ellepje a gyümölcsöket. Mindegyik tetejére kerül egy késhegynyi szalicil majd a lezárt üvegeket párnával, takaróval bélelt-borított lavórba (vagy kosárba) helyezi kihűlésig (ez a száraz

dunszt). Megjegyzés: Krisztina még „nem mert átváltani” a szakemberek által inkább javasolt nátriumbenzoátra.

Nyersen

Hozzávalók:

1 kg szilva

40 dkg cukor

1/2 dl rum

Elkészítése:

A hozzávalókat összekeverjük, s 24 órára állni hagyjuk, ez idő alatt levet ereszt. A kimosott üvegekbe először a szilvát szedjük bele, majd rámeregetjük a levet. A tetejére egy-egy késhegynyi szalicil kerül amelyet felbontás után eltávolítunk felhasználás előtt. Az üvegeket lezárjuk, s máris a helyükre kerülhetnek.

Nyári csalamádé télire

Hozzávalók:

egy alaposan kimosott, 16 literes vödör

2 kg uborka

2 kg káposzta

1 kg hagyma

1 kg paprika

 

Az alaplé nyeréséhez:

7 dkg só

1 kg cukorrétegek

3 dl 10 százalékos ecet

1 mokkáskanál szalicil

1 mokkáskanál bórkén

Elkészítése:

A felsoroltakat összekeverjük, majd ezt a műveletet 24 óra alatt többször megismételjük. A csalamádét a lével együtt a vödörbe töltjük. Nem romlik meg akkor sem, ha folyamatosan használjuk fel

ÉM/SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!